Når pengene får råde…

Legemiddelgigantene tjener fett på andres sykdom. Ett av de firmaene som gjør det aller best, er dansk - og i særklasse nordens største selskap.

Legemiddelgigantene

Tjener milliarder hver eneste måned på andres sykdom

En av dem som forsøkte å bli demokratenes presidentkandidat i 2016, og som utfordret Hillary Clinton i kampen om å bli USAs nye president, var Bernie Sanders, en svært så erfaren politiker som også er en varm tilhenger av den skandinaviske sosialdemokratiske modell. Dessverre måtte Bernie Sanders gi tapt i nominasjonskampen, men hadde han blitt USAs neste president, ville han ha utfordret en rekke amerikanske institusjoner og fornyet dem, evt. skapt problemer for dem. Sanders gikk bl.a. rett i strupen på legemiddelfabrikantene og mest av alt de produsentene som lenge har tjent enorme summer på diabetes. Sanders sa rett ut at disse firmaene er «mer interessert i profitt enn i pasienter.»

Det fins tre store legemiddelfirmaer som profitterer veldig på diabetes. Ett av dem er danske Novo Nordisk som er Nordens desidert største selskap, betydelig større enn både Statoil og Volvo. For et par år siden var børsverdien til Novo Nordisk ufattelige 1 000 milliarder(!) kroner. Bare i 2016 endte overkuddet på 38 milliarder etter skatt! Sammen med den amerikanske konkurrenten Eli Lilly og franske Sanofi tjener de tre legemiddelgigantene enorme summer på diabetes. For hver insulinsprøyte som settes, økes milliardoverskuddene hos de tre legemiddelgigantene. Sett i lys av dette er det forståelig at Bernie Sanders og mange med ham stiller spørsmål med firmaenes etikk. Blant annet er det mange i fattige land som aldri vil få en adekvat hjelp med diabetessykdommen på grunn av de høye diabetesmedisin-prisene.

Novo Nordisk og konkurrentene vil alltid leve fett uansett økonomisk utvikling. Selv om det skulle bli dårligere tider, slutter ikke folk å bruke diabetesmedisin. Tvertimot er diabetesbehandling et stadig voksende og meget attraktivt marked, og i dette markedet fins det altså en dansk legemiddelgigant som skummer fløten til stor glede for pengeplasserende aksjeplukkere, som bare ønsker å fylle sine allerede svært så fete bankkonti med enda flere likvider. Akkja… 

La andre få vite om dette innlegget..