Fettsyrer er ikke ett fett…

Dersom vi hadde fått i oss det meste av kostholdsfettet fra sjømat, hadde vi ikke trengt å bekymre oss noe særlig for en del livsstilssykdommer.

Skjevt fettinntak bidrar til flere alvorlige sykdommer

Dersom vi hadde fått i oss det meste av kostholdsfettet fra sjømat, hadde vi ikke trengt å bekymre oss noe særlig for en del livsstilssykdommer.Det er ikke likegyldig hvilket fett vi spiser. Men kroppen trenger fett! Spiser vi for lite fett, vil dette føre til økt inntak av karbohydrater, for eksempel sukker. 

Fettsyrene omega-3 og omega-6 kalles essensielle fettsyrer fordi dette fettet er viktig for cellenes struktur (konstruksjon) og deres funksjonelle oppgaver. De er faktisk livsnødvendige! Kroppen kan imidlertid ikke selv lage omega-3 og omega-6. De må tilføres med maten.

Dessverre har inntaket av disse fettsyrene etter hvert blitt meget skjevt i den forstand at vi spiser stadig mer vegetabilske fettsyrer (dvs. omega-6) på beskostning av omega-3 (marint fett/fiskeolje). Vi bruker mye mer raffinerte kornprodukter og mindre fiber sammenlignet med forfedrene våre. Ubalansen mellom omega-6 og omega-3 er etter hvert blitt betydelig. I dag spiser vi bortimot firedobbelt (!) av den omega-6 dosen vi trenger. Denne skjevheten, der vi altså får i oss alt for mye omega-6, ser ut til å bidra til mange sykdommer: Betennelsesykdommer (reumatisme), hjerte- og karsykdommer, blodpropp, diabetes, kreft og høyt blodtrykk. Felles for disse sykdommene er at de gjerne oppstår som et resultat av livsstilen vår.

Det synes å være bred enighet om at dersom inntaket av omega-6 blir redusert, dvs. at vi spiser mindre soyaolje, maisolje, solsikkeolje, kornprodukter av hvete, bygg og rug, margarin, soyamargarin, pasta, pizza, solsikkefrø etc., så vil dette gi betydelig helsemessig gevinst.

Det vi trenger mer av, er omega-3. Dette er blant annet fet fisk som ørret, laks, makrell, sild, sardiner, abbor og tunfisk. Unngå fritert fisk eller frossen, panert fisk!  Vær oppmerksom på at mange typer tunfisk, pluss en del andre fiskeslag som er blitt hermetisert, ofte kan være fulle av soyaolje – noe som fortrenger effekten av omega-3 fettsyren i produktet. Det beste valget når det gjelder fisk på boks, er de som er lagt i saltlake eller vann. Skalldyr og skjell er også bra. Dessuten de fleste nøtter og en del grønnsaker. Omega-3 bidrar blant annet til at blodet blir mer lettflytende, noe som er positivt med tanke på forebygging av hjerte- og karsykdommer og blodpropp.

Til sist i denne omgang: Dersom vi hadde fått i oss det meste av kostholdsfettet fra sjømat, hadde vi ikke trengt å bekymre oss noe særlig for en del livsstilssykdommer. Forekomsten av omega-3 (det marine fettet) bør være dobbelt så høyt som omega-6. 

De to enumettede planteoljene som de fleste av oss har tilgang til, har postiv effekt for omega-3: Olivenolje (omega-9) inneholder antioksidanter som beskytter omega-3 fettsyrene fra å bli ødelagt av frie radikaler (se andre innlegg på www.johnsteffensen.no). Rapsolje (omega-9) gir oss også noe omega-3.  

 

La andre få vite om dette innlegget..