Kulturelle Sicilia!
Dette er Britt Hilt Caspersens fjerde reisebrev fra Middelhavets største øy; Sicilia. En fantastisk øy med en svært så imøtekommende og inkluderende befolkning.
Fjerde del
Siracusa (ca. 124 000 innbyggere)
Byen ligger malerisk til på en liten øy og kystlandet ovenfor. Siracusa ligger på samme breddegrad som Nord Afrikas kyst, og det har vært en skjebnesvanger beliggenhet der mange folkeslag har kjempet om makten. Allerede 800 f.kr. kom grekerne fra Korinth og slo seg ned sammen med grekerne fra Akragas og ble en koloni av meget stor betydning og styrke. Greske filosofer og diktere fra hjemlandet sluttet seg til herskernes hoff, og en rik kultur blomstret opp.
Athen var rasende da alle filosofene flyttet til Siracusa. Athenerne gikk til krig, men tapte.
Arethusa-kilden er opphavet til byen. Strandpromenaden ender i Arethusa-kilden – et dypt basseng med all slags fisk mellom de frodige algene. Her er også et av få steder der det vokser Papyrus i Europa.
Arkimedes (287-212 f.kr.) var antikkens største fysiker og matematiker, født og død i Siracusa.
Her kan man se det romerske amfiteateret (ca.200 e.kr.), det greske teateret som kunne ta over 100.000 tilskuere.
Orecchio di Dionisio (Dionyses øre) med sitt fabelaktige ekko. River man et stykke papir inne i klippegrotten, høres det ut som et pistolskudd.
Det Arkeologiske Museum er Syd-Italias rikeste og inneholder ting fra størsteparten av Sicilia.
Hotellet var alltid det samme for meg; Grand Hoyel Villa Politi.
Piazza Armerina
Her midt inne på øyen ble det på 1950-tallet satt i gang systematisk utgraving. Og det man fant var en keisers jaktslott; Villa Romana Casale (antakelig bygget på 200 tallet). Et storslått anlegg med palasser, termer (bad) og søyleganger lagt inn i landskapet (700 m.o.h.). Gulvene var kledd med mosaikker hvor det er avbildet datidens liv, det være seg jaktscener, ville dyr fra Afrika som blir lastet i båter og ikke minst bikinijentene (de som trodde bikinien er oppfunnet i vår tid, må tro om igjen). Man mener mosaikkene er utført av nordafrikanske kunstnere.
Agrigento
Når jeg skulle til Agrigento, gledet jeg meg alltid, for der møtte jeg hver gang Pietro Arancio – forfatter – som har skrevet mange bøker om Agrigento – byen i hans hjerte. Og dette smittet over både på meg og gjestene mine. Ingen kunne formidle Agrigentos interessante historie bedre enn Pietro.
Her grunnla grekerne byen som de kalte Akragas i 582 f.kr. Her var en fruktbar slette, i dag kalt Tempeldalen, og en naturlig ”fjellkam” (326 meter høy) som egnet seg godt til byborgen – Akropolis.
Her ble bygget gedigne majestetiske templer på rekke og rad, det tar nesten pusten fra en, og må bare oppleves.
Tempeldalen er et fantastisk skue når mørket har senket seg og bare de honning-gule templene er opplyst. En uforglemmelig opplevelse!.
Hotel Akrabello var alltid min base her.
Dette var mitt fjerde reisebrev fra”Mitt Sicilia”. Så da gjenstår bare å ønske Buon Viaggio! (God tur!)
[button link=”https://johnsteffensen.no/2013/02/pa-sicilia-er-det-ingen-som-bryr-seg-om-klokken-men-de-bryr-seg-om-hverandre-og-turistene/”] Første del av reisebrevet[/button]
[button link=”https://johnsteffensen.no/2013/03/tur-til-sicilia-reisebrev-nr-2/”] Andre del av reisebrevet[/button]
[button link=”https://johnsteffensen.no/2013/03/varen-er-fantastisk-pa-sicilia-reisebrev-nr-3/”] Tredje del av reisebrevet[/button]
Artikkelforfatteren, Britt Hilt Caspersen, har skrevet flere reisebrev på johnsteffensen.no. Hun har bodd i Italia en årrekke, mesteparten av tiden som reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Hun har også vært en rekke ganger på Sicilia, og hun deler i flere artikler sine erfaringer herfra med oss. Dette er fjerde og foreløpig siste del i serien “Vakre Sicilia!”