Lady in the Crowd

Amh900407485

Lady in the Crowd – Mariavisen

Vi er i den såkalte stille uken. Påske betyr egentlig «forbigang», et ord som stammer fra den tiden jødene var slaver i Egypt, da dødsengelen gikk forbi alle dører der det var smurt blod på karmen. Senere ble påsken de kristnes markering av det som hendte med Jesus da han ble tatt til fange, pint og torturert, hengt på et kors, gravlagt og til sist stod opp igjen fra graven påskemorgen. I så måte er påsken en svært sentral kristen høytid.

"lady in the crowd" heter på norsk "mariavisen" og er hentet fra musicalen "sangen om via dolorosa"Tiden før påske markeres med fastetiden og den stille uken. Etter påskemorgen følger påsketiden som varer fram til pinse (da disiplene fikk Den Hellige Ånd). I følge den gregorianske kalenderen er påskedag alltid første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Det er dette som gjør at påsken ikke kommer på en bestemt dato hvert år slik som f.eks. julaften. Ut fra den gregorianske kalender kan påskemorgen tidligst komme 22. mars – og senest 25.april.

Jeg ønsker alle lesere av johnsteffensen.no en riktig god påske. Og for at dere ikke skal glemme hva som er den egentlige grunnen til at vi i Norge feirer påske, bringer jeg her et kutt fra en av påskens hendelser. «Lady in the Crowd» er den engelske versjonen av «Mariavisen», hentet fra musicalen «Sangen om Via Dolorosa» (Engelsk utgave: «Ballad of the Via Dolorosa»). Tekst og musikk er av John Steffensen, arrangert av Asbjørn Devik. Det er Ungdomskoret Sanctus som fremfører sangen. Opptaket er gammelt og ikke akkurat verdens beste, men trolig godt nok til at du får med deg hvilken fortvilet situasjon Maria – Jesu mor – befant seg i, da hun på avstand – midt i den store folkemengden – ser hvilken fornedrelse hennes sønn utsettes for når han må bære korset fra Gabbata til Golgata. Veien som ble kalt «Lidelsesveien» –  «Via Dolorosa».

Mariavisen er en av de sentrale sangene i musicalen. Det er Richard Exelby som har lagt ut videosnutten på YouTube, og det er han som har oversatt musicalen til engelsk. For øvrig fins hele musicalen på YouTube. Se også her.

God fornøyelse – og god påske!

PS! Selv om det er påskeferie, vil det trolig komme et og annet nytt innlegg på johnsteffensen.no i løpet av påsken. Så du får ta en sjekk i blant…

 

La andre få vite om dette innlegget..