Hva tåler hjertet (i en halvråtten kropp)?

Fjell bestiges av mennesker med redusert hjertekapasitet (ill. Foto)

Hjertet. Hva tåler det?

Hva tåler det dårlig?

Fjell bestiges av mennesker med redusert hjertekapasitet (ill. Foto)Hjertepasienter har besteget Afrikas høyeste fjell; Kilimanjaro. Mange har også klart mannsdomsprøven «Stolzen» (Stolzekleiven) i Bergen, eller Birkebeineren eller Galdhøpiggen… Det fins ikke grenser for hva en hjertepasient kan trene seg opp til.

For det er nettopp her nøkkelen fins. Gjennom trening lærer en sin kropp å kjenne, en får betydelig bedre helse – og en blir tryggere på seg selv.

 

Men hva kan en hjertepasient forsøke seg på – og hva bør han/hun evt. holde seg borte fra? Her følger en liten liste:

Dersom en varmer opp først (dvs. 10 – 15 min med rolige bevegelser/gange etc.) tåler en godt å gå turer både når det er varmt og kaldt. Det går fint å sitte i badstu, men en skal ikke hoppe ut i iskaldt vann. Derimot går det bra med en kald dusj.

Snømåking er på mange måter den verste aktiviteten: Det er kaldt, en har dårlig tid, en har ikke varmet opp først, bevegelsene er annerledes enn de en gjør til vanlig, og det er fysisk anstrengende. Mange akuttinnleggelser skyldes nettopp snømåking, gjerne på morgenkvisten. De fleste sykehusinnleggelser for hjerteinfarkt skjer mellom kl. 05.00 og 09.00.

Noen glemmer seg også når de blir bedt om å ta i et tak, f.eks. under flytting av tunge ting. En bør alltid varme opp før en skrider til verket! Dersom en går rett på sak, blir dette å sammenligne med snømåkingens risikofaktorer.

Det kan også være farlig å kjøre bil i rushet, særlig hvis en irriterer seg mye. Dermed stiger blodtrykk og puls, samtidig som det frigjøres adrenalin som trigger hjertemuskelen.

Flyreise og hjertepasienterEn flyreise går fint, men blir turen lang (f.eks. 4 timer eller mer), bør en ha utstyrt seg med støttestrømper. Dessuten anbefales det å «padle» med beina (holde dem i noe aktivitet for å øke blodgjennomstrømningen i kroppen) og drikke mye vann før og under flyturen. En bør unngå kaffe, te og alkohol! Å flytte litt på seg, f.eks. et par toalettbesøk, kan også være fornuftig.

Til slutt må nevnes at lave kolesterolverdier ikke er noen garanti for at en unngår å få hjerteinfarkt, men at høye kolesterolverdier øker risikoen betydelig!

La andre få vite om dette innlegget..