Norge, mitt Norge!

Fra lofoten foto manolofranco pixabay

Gratulerer med dagen!

Jeg velger å dele praktfulle «Norge, mitt Norge!» på nasjonaldagen vår. Denne sangen laget sterke minnespor hos meg allerede på barneskolen.

Vi sang den ved flere anledninger, og læreren fortalte noe som gjorde et uutslettelig inntrykk på meg: Under 2. verdenskrig var det en gruppe unge menn som drev illegal virksomhet i Trondheim. De motarbeidet tyskerne i det små. De hang opp plakater i det skjulte og laget hemmelige trykksaker som gikk på omgang blant folk. Dette gikk bra en stund inntil de ble pågrepet og dømt til døden ved skyting. Da de unge mennene skulle henrettes i Falstadskogen, midtveis mellom Trondheim og Steinkjer, ba de om å få et siste ønske oppfylt. Det gikk tyskerne med på, og ungdommene rettet seg opp og sang frimodig «Norge, mitt Norge». Da tyskerne etter hvert skjønte hvilken patriotisk sang guttene fremførte, plaffet de dem ned før de fikk sunget ferdig. I dag går tankene til alle som ofret livet sitt for at vi i Norge kan feire vår nasjonaldag i frihet! Takk for at vi kan synge denne perlen av en hyllest til landet vårt:

Teksten til «Norge, mit Norge!» ble skrevet av Theodor Caspari og utgitt i 1901. Diktet ble senere tonesatt av komponist, organist og kordirigent Alfred Paulsen i 1911. 

Foto øverst: manolofranco (Pixabay)

Festleker. Klikk her for storst utvalg... Www. Johnsteffensen. No 1

La andre få vite om dette innlegget..