Flåttbitt ingen spøk
Flåtten, den lille blodsugende midden som i utgangspunktet er ca 1 mm lang, men som kan vokse betydelig når den suger blod (til godt og vel 1 cm), er blitt mer vanlig i norsk natur. Vertsdyrene er mange; hjort, rådyr, elg, mus, hare, hund og katt. Flåtten kan også bite seg fast på mennesker og suge blod. Her kan den være i flere dager inntil den er mett.
Flått fins på gress og lyng og fester seg til forbipasserende, så vel dyr som mennesker. Den kan bite seg fast overalt på kroppen, men foretrekker helst områder med tynn hud. Slike steder er i armhulene, lysken, nakken, mellom tærne, kneshasene… Min bror opplevde også at flåtten bet seg fast i navlen…
Mange frykter flåttbitt fordi enkelte eksemplarer kan spre ulike bakterie- og virussykdommer. Den mest kjente, og vanligste, er bakteriesykdommen borreliose. Dessverre fins det ingen vaksine mot denne sykdommen. Det gjør det derimot med den langt sjeldnere virussykdommen skogflåttencefalitt (TBE) som vi særlig finner sør i landet, langs kysten.
Blir flåtten fjernet innen ett døgn, blir borrelia-bakterien sjelden overført. Oppdages flått, er det derfor viktig å fjerne midden snarest mulig. Har den overført borreliasmitte, oppdages gjerne et utslett som sprer seg i ringer utover huden. Dette inntreffer fra 3 til 30 dager etter at en er bitt. En slik tilstand må alltid behandles av lege.
Kan flåttbitt forhindres?
Dersom en beveger seg i områder med mye flått, er det lurt å bruke lange bukser som puttes ned i strømper eller støvler (sko). Sjekk huden ofte. Har en mulighet til det, få andre til å inspisere utsatte hudpartier (se over).
Enkelte myggmidler reduserer risikoen for flåttbitt. Slike myggmidler er «Autan stick», «Mygga roll-on (Stick)» og «Flått-stopp» servietter.
Selve flåtten fjernes med pinsett – gjerne en som er beregnet til formålet. Ta tak helt inne ved huden og dra flåtten rett ut. Husk å fjerne eventuelle rester av flåtten. Sørg for at hodet følger med! Etter å ha fjernet midden, vasker en med såpe og/eller sårvask. Det er en fordel om en i tillegg bruker «Brulidin» eller «Bacimycin» sårsalve på bittstedet – pluss at en har plaster over.
Dårlig allmentilstand etter flåttbitt?
Dersom allmentilstanden oppleves dårlig, ta straks kontakt med lege.
NB! Kjæledyr (hund/katt mv.) som er utsatt for flått, kan unngå dette dersom en kjøper et forebyggende flåttmiddel hos veterinær. (En dråpe som dryppes i pelsen på dyret varer i cirka en måned.) Da slipper trolig kjæledyret flåttbitt.
Se også: Flåttsenteret – Nasjonalt kompetansesenter for flåttbårne sykdommer