Hagekalender. Dette bør du gjøre i august…

Splis splash geranium (foto: johnsteffensen. No)

Hagen i august 2012

 Splis splash geranium (foto: johnsteffensen. No)

Ikke glem dette nå:

I hagen skal du nå holde sommerblomstene fri for visne blomster. Knip av etter hvert. Da forlenges blomstringstiden, og blomstringen blir rikere.

Pass på høye høstblomstrende stauder og sommerblomster. Kraftig vind og slagregn kan fare svært ille med høye planter. Husk oppbinding!

Plommer og epler av tidlige sorter bør ikke høstes før de er godt modne, ellers blir kvaliteten dårlig.

OBS! En skal ikke gjødsle staudene resten av året. Hvis en gjødsler, blir staudene (planter som kommer igjen år etter år) mer utsatt for frost, f.eks. hvis det kommer en uventet frostnatt. Staudene i hagen begynner nå å forberede seg på vinterdvalen. Dette gjøres ved å roe ned planteveksten. Enkelt sagt; staudene er i ferd med å gå til ro… Sommerblomster (som ikke kommer igjen til neste år) kan fremdeles gjødsles.

Har en bringebær, og de er blitt høstet, kan gamle skudd skjæres bort så snart som mulig. Kutt helt nede ved jorden. Avfallet fjernes og brennes. Dette er fornuftig mht. soppbekjempelse. Endelig uttynning foretas til våren.

Stauder som blomstret i vår, kan og bør deles nå. (Men ikke høstblomstrende stauder.) Delingen skjer med en spiss spade som skjæres rett gjennom roten (eller knollen) og deler denne i to eller flere deler. Sørg for at det kommer jord til plantedelene. Du kan gi bort stauderøtter – eller plante flere eksemplarer andre steder i hagen.

NB! Husk å fjerne alle frø på ugressvekster. Nå har ugresset frøstender, og du sparer deg for enormt mye arbeid i hagen dersom du fjerner frøstendene. Klarer du ikke å fjerne selve ugresset nå, fjern i det minste frøene! 

(Tekst og foto: John Steffensen. Bildet viser sjeldenheten Splis Splash geranium, en fantastisk staude der ingen av de svært mange blomstene er like. Men alle går i de samme fargene; lys blått og hvitt.)

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Hagekalender. Dette bør du gjøre i august…”

  1. Hei!

    Her var det mange gode og nyttige tips til oss hageeiere 🙂

    Mvh Ingebjørg

Comments are closed.