Frynsesøte. Vel verdt å vente på!

Kinasøte har en helt spesiell blåfarge.

Min favoritt

 Frynsesøte.

 

Frynsesøte, Gentiana septemfida

Frynsesøtes intense og meget klare blåfarge livner opp i ethvert høstbed. Riktignok er den unnselig første del av sesongen, men ut på sommeren kommer den i gang, og om høsten åpenbarer den seg i all sin prakt. Norges gartnerforbund kåret en annen søte, Kinasøte, til “Årets staude 2010”.

Frynsesøte blir 20-30 cm høy er bladrik og egner seg godt i fjellhager. Det er ikke uvanlig at stenglene legger seg utover etter hvert som det dannes blomster. Den er meget herdig (klimasone H7) og elsker sol. Hos oss klarer den seg imidlertid svært godt på nordsiden av huset, ca 1 1/2 meter fra husveggen. I så måte blir den frarøvet en del av solen midt på dagen. Like fullt trives den!

I følge lærebøkene liker den seg best i sol, og jorden bør være humusrik og fuktig. Det går utmerket å plante frynsesøte sammen med rhododendron, lyng, hortensia, asalea og andre surjordsplanter. Men ikke la det bli for skyggefullt.

I hagesentrene får en gjerne ikke kjøpt frynsesøte før om sommeren, fordi det om våren ikke er enkelt å selge potter med svart jord til potensielle kunder… Da går det greiere når veksten er kommet i gang, og planten synes i potten. Det er en stor fordel at frynsesøte venter med veksten til mange av de andre staudene er avblomstret. At det alltid blomstrer, vår, sommer og høst, er et viktig poeng for enhver hageeier. Frynsesøte vil garantert ikke skuffe deg. Den er vel verdt å vente på!

Frynsesøte kommer opprinnelig fra Lille- og Sentral-Asia.

Frynsesøte Norges gartnerforbund sine årlige staudekåringer har som mål å løfte frem gode staudesorter. Dette kan være nye og lovende sorter, eller gamle som ikke får den oppmerksomhet de fortjener. De siste årene har forbundet bl.a. kåret Praktlewisia (2008), Sitrontimian (2009) og Campanula “Snøvit” (2011) som årets stauder. 

“Min favoritt” ble denne gangen presentert av John Steffensen.

Takk til Magnar i Harstad for gode innspill vedrørende frynsesøte!

Dersom du har en favorittplante, er det hyggelig om også du kan bidra i denne spalten! Bruk gjerne kontakt skjemaet bakerst – eller send en mail til [email protected]

La andre få vite om dette innlegget..

4 Comments on “Frynsesøte. Vel verdt å vente på!”

    1. Takk for din hyggelige tilbakemelding! Setter stor pris på deg, og det du har hjulpet meg med. 🙂

  1. Hei John!

    Gratulerer med flott side, du er jammen flink 🙂
    Ha en flott dag.

    Mvh Ingebjørg

    1. Tusen takk for inspirerende tilbakemelding! Jeg gleder meg til å legge ut mer stoff, flere sanger og bilder.

Comments are closed.