Baksiden av medaljen

Fysisk aktivitet påvirker oss til de grader!

HjerteflimmerDet er ikke sant at jo mer du trener, jo bedre blir du… Det er sammensetningen av trening, hvile og kosthold – blandet med dine egne fysiske forutsetninger som er avgjør! For mye trening kan skade hjertet. Det kan nemlig bli for mye av det gode, og nyere forskning har vist at hard trening over mange år kan slite på hjertet. Svært mange av dem som har presset kroppen sin til det ytterste i ung alder, utvikler hjerteproblemer i voksen alder. Det er særlig hjerteflimmer som kan bli konsekvensen av hardtrening over tid. I stedet for å presse seg for hardt, viser undersøkelser at vanlig mosjon er betydelig sunnere på lang sikt.

Det er ikke sant at jo mer du trener, jo bedre blir du…

De som trener mye og lenge – og som har presset seg hardt i konkurranser o.l., trener på seg lav puls og større hjertekamre, noe som igjen øker risikoen for hjerteflimmer betydelig. Kardiolog Jostein Grimsmo anbefaler alle å lytte til kroppens signaler. Uregelmessig hjerterytme er tegn på hjerteflimmer. I følge Grimsmo er de yngste pasientene han får inn med hjerteflimmer, gjerne i begynnelsen av tredveårene, personer som har trent hardt siden de var svært unge. Såpass unge mennesker kan gjennom nedtrappet trening oppleve at hjerteflimmeret forsvinner. Dette fordi hjertet fortsatt er elastisk. Likevel vet vi nesten ingen ting om senvirkningene av tidlig hjerteflimmer.

Hjerteflimmer får hjertet til å banke ukontrollert, noe som tapper kroppen for krefter. I verste fall kan dette resultere i blodpropp og hjerneslag. En til to prosent av befolkningen antas å ha denne tilstanden. Ser en derimot på 60-åringer som har trent jevnt og hardt gjennom 40 år, er prosentandelen betydelig høyere; over femten(!) Grimsmo konkluderer med at man bør trene med måte. En skal lytte til kroppens signaler og trappe ned treningen dersom en får uregelmessig hjerterytme, gjerne i kortere perioder. Anfallene med uregelmessig hjerterytme kommer gjerne etter trening, etter måltider eller om natten. Et faretegn er det også om du blir tung i pusten og mister kapasitet under trening.

For øvrig viser nyere forskning at den beste veien til et sterkere hjerte, både for friske og hjertesyke, går gjennom intervalltrening. Jeg kommer tilbake til denne treningsformen senere.

La andre få vite om dette innlegget..