Antioksidanter styrker immunforsvaret

Antioksidanter i grønnsaker, frukt og bær

Antioksidanter har til oppgave å nøytralisere de frie radikalene (se innlegget Antioksidanter ↔ Frie radikaler). De frie radikalene kan, hvis de blir mange nok, bryte ned organismen ved at de reagerer med arvestoffet og fører til endringer i dette, eller ved at de reagerer med fettsyrene og forårsaker harskning og ødeleggelse av celleveggene.

Antioksidantene forhindrer at en slik prosess får skje, og de beskytter dermed cellene. Antioksidantene har tilsvarende verneoppgave hos plantene, og i naturen fins det et utall antioksidanter, de fleste av dem med sterke fargestoffer. En tommelfingerregel er at grønnsaker, frukt og bær med sterk farge, ofte er gode antioksidantkilder.

Her følger eAntioksidanter i grønnsaker, frukt og bærn liste over noen av de gode velgjørerne; antioksidantene: 

Lutein + zeaxantin  Antioksidanter blant annet i brokkoli.

Lykopen  Antioksidant i tomat (det røde fargestoffet), rød grapefrukt og vannmelon.

Betakaroten:   Antioksidant i gulrot (oransje fargestoff) og søtpotet.

Polyfenoler og antocyaniner:   Antioksidanter i blåbær, sjokolade og rødvin.

Askorbinsyre (Vitamin C):   Antioksidant som fins i de fleste frukter og bær.

Tokoferol (Vitamin E):   Antioksidant i korn, avokado og ulike fete frukter.

Quercetin:   Antioksidant i løk, epler og vin.

Magnesium, sink, selen og kobber:   Antioksidanter og sporstoffer.    

Husk at uansett hvilke antioksidantkilder du velger for å styrke ditt immunforsvar, er det viktig både med variasjon og mengde. Et daglig inntak av 700-800 gram grønnsaker, frukt og bær, vil gi kroppen din et godt antioksidantforsvar. Grønn te, vin, juice og bærsafter er også gode antioksidantkilder. Dessuten krydderurter som nellik, timian, peppermynte, kanel, salvie, allehånde, merian og rosmarin. Sjekk for øvrig listen over de kraftigste antioksidantkildene, gjengitt i innlegget «Antioksidanter ↔ Frie radikaler». Her troner nyper øverst, fulgt av valnøtter, granateple, krekling og blåbær.

Til slutt skal nevnes at naturlige antioksidanter (grønnsaker, frukt, bær osv.) synes å være mye mer virkningsfullt og sunnere enn kosttilskudd med enkeltantioksidanter.

 

Antioksidanter i rikelig mon

  

 

La andre få vite om dette innlegget..