Det blir ikke sunnere enn dette!

Nypeekstrakt crop 0525

I 2007 var 14% av alle pasienter ved norske sykehus innlagt pga. hjerte- og karsykdommer. Omtrent halvparten av alle som dør i landet vårt, dør på grunn av slike sykdommer.

Mer enn halvparten av alle voksne nordmenn har for mye kolesterol i kroppen. Kolesterol er et fettlignende stoff som fins naturlig i blodet. Det muliggjør produksjon av hormoner og vitaminer, er nødvendig for å kunne bygge cellevegger, samt det å produsere galle. Dagens livsførsel gir oss imidlertid for høye kolesterolverdier, noe som bidrar til at risikoen for hjerte- og karsykdommer øker.

Høye kolesterolverdier firedobler risikoen for hjerte- og karsykdom og er den viktigste årsaken til hjerteinfarkt. En del av kolesterolet bidrar til at fett avleires i blodårene, noe som gjør dem trange og minsker sirkulasjonen. Når det dannes en propp i hjertet eller hjernen, kan ikke blod og oksygen passere. Resultatet blir hjerteinfarkt eller slag.

Havregrøt gjør susen…

Kornsorten havre er rik på flerumettede fettsyrer, dvs. det sunne fettet. Dessuten inneholder havre vannløselige fibrer (betaglukaner) som blod og hjerte har så godt av. Betaglukaner hjelper til med å redusere kolesterolverdiene og reduserer dermed risikoen for å bli rammet av en av våre mest vanlige sykdommer. Faktisk har havre den høyeste konsentrasjonen av betaglukaner vi kjenner til! Lett oppløselig betaglukan senker kolesterolnivået i blodet og bidrar også til et mer stabilt blodsukker etter måltidet. En porsjon havregrøt om dagen dag gir mengden betaglukan som er nødvendig for å redusere kolesterolnivået. 

Betaglukanet i havren senker kolesterolnivået ved å danne en slags gele. Geleen fanger opp gallesyrene og fører den med seg ut i avføringen uten å la den bli tatt opp i tynntarmen. Dermed må ny gallesyre produseres, noe som skjer ved at kroppen omdanner tilgjengelig kolesterol til gallesyre. På denne måten reduseres innholdet av kolesterol i kroppen.

Men hva har skjedd med nypene i Norge…?

En av mine favoritter er varm havregrøt med kald nypesuppe over. Det smaker fortreffeligδ! Men så var det det med nypesuppen… De store produsentene har gitt opp Norge… Først forsvant Ekstrøms sortiment. Senere ga også TORO opp nypesuppemarkedet. IKEA forsøkte seg med ferdig lagd suppe for noen år tilbake, men også de fjernet produktet. Nå må en faktisk til Sverige for å få kjøpt nypesuppe i poser.

Nypeekstrakt crop 0525Men du har noen få muligheter til. Du kan enten plukke nypene selv, eller du kan lage suppe av nypeekstrakt (som du får i mange dagligvarebutikker). Jeg gir deg oppskriften på nypesuppe nedenfor, men da må du love meg at du prøver det sunneste av det sunne; nemlig havregrøt (den mest effektive kolesterolfjerneren) + nypesuppe over (den desidert sterkeste antioksidanten).

God fordøyelse!

 

 

 

 

 

OPPSKRIFT 01:

                                   N   Y   P   E   S   U   P   P   E

                                   Dette trenger du:

                                   2 – 3 ss nypeekstrakt

                                   1 liter vann

                                   Sukker (etter smak)

                                   1 ½ ss potetmel

                                   Kaldt vann

                       

                                   Slik går du frem:

                                   Bland nypeekstrakt i vannet. Smak til med sukker.

                                   Kok opp.

                                   Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og rør jevningen inn

                                   i den kokende suppen.

                                   Kok raskt opp og ta kjelen fra platen.

                                   Når suppen er kald, settes den i kjøleskapet. Senere kan du

                                   helle kald suppe over den varme havregrøten. Herlig!

                                  

 

La andre få vite om dette innlegget..