Trening var ikke noe for meg. Men det var før…

Bakkeløp forside mh9001825241

Men i et treningsstudio vil du aldri finne meg…

Jeg har aldri brydd meg om å trene. Har liksom ikke skjønt vitsen. Alt har jo fungert supert alltid. Jeg har endatil kunnet spise hvilken som helst mat. Ofte av det usunne slaget. Å hive innpå flere pommes frites per uke i ungdomstiden ble gjort uten tanke på at dette kunne få langsiktige konsekvenser. Hvis noen ymtet frempå at den slags ikke var sunt, tenkte jeg nok at dette aldri ville bli noe problem for meg. Fettinntaket kunne umulig være så stort eller skadelig, og om det så var ville det være lenge til konsekvensene viste seg. Meget lenge…

Treningseffekten er den samme uansett alder. Enkelte 70-åringer kan ha kondisjonstall som en gjennomsnittlig 20-åring.Men år flyr fort, fortere og fortere jo eldre en blir. Plutselig er man kommet så langt som man en gang i tiden forestilte seg ville ta en evighet…  Plutselig har man fylt seksti og pensjonisttilværelsen er like om hjørnet.

Så etter alle disse årene, har jeg altså fått smaken på trening – og skjønner hensikten! Det gjør faktisk noe med meg, jeg blir i meget bedre form. Jeg våger påstanden at jeg har ikke vært i bedre fysisk form på svært mange år. Og treningen har skylden. I så måte er jeg blitt litt treningsfrelst.

Men det har ikke gått til hodet på meg. Jeg er ikke treningsbesatt – jeg må ikke trene for enhver pris! Men det hender jeg får dårlig samvittighet om jeg skofter en treningsøkt, det forekommer at jeg noen ganger har treningsabstinens. Treningen er blitt manna for kroppen; og den elsker det – når den bare får summet seg litt. Jeg har nemlig innsett at pauser er viktige, at en ikke skal trene hver dag. Kroppen trenger å restituere seg. Derfor skal en ikke trene alle ukens sju dager.

Jeg har også erfart at trening er ferskvare. Om jeg gjør lengre opphold i treningen, så får dette konsekvenser. Muskler og utholdenhet begynner å forfalle. Opparbeidet kapasitet begynner å forsvinne om man ikke trener på et par uker. Dette har jeg også skrevet om andre steder på johnsteffensen.no

Treningseffekten er den samme uansett alder. Enkelte 70-åringer kan ha kondisjonstall som en gjennomsnittlig 20-åring. Intervalltrening et par ganger i uken over tid gir redusert risiko for hjerte- og karsykdom. Effekten er også påtakelig for en rekke sykdomstilstander som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, fibromyalgi, aldersdiabetes, depresjon, KOLS, fordøyelsesproblemer og overvekt. Livskvalitet og livslengde kan økes med effektiv aktivitet! 

Intervalltrening er glimrende i så måte. Da får du raskt bedre kondisjon/utholdenhet. Dersom du er i stand til å gå i noen minutter, kan du gjennomføre intervalløkter som gir god treningseffekt: Finn en bakke med litt stigning. Husk å varme opp først, gjerne i 10 til 15 minutter. (Dette gjør du ved å gå eller jogge lett. Du kan gjerne veive med armene samtidig.) Etter dette kjører du såkalte 4 ganger 4 intervaller på 85-95% av maksimal hjertefrekvens (dvs. at du ikke orker å føre en samtale samtidig som du «kjører» opp bakken). Etter hver intervalltopp (som varer i 4 minutter) går du rolig ned igjen («snakkefart»). Maksimal hjertefrekvens under returen er rundt 70%. Den rolige frekvensen kan vare i 3 til 4 minutter. Deretter er det nytt hardkjør opp bakken. Dette regimet gjør du totalt fire ganger! Når du går i «snakkefart» fjernes melkesyre som er blitt dannet i intervalldraget. Etter den rolige returen er du klar for neste intervalltopp.

To til tre slike intervalløkter per uke gjør underverker. Ikke bare får du bedre kondisjon og utholdenhet, den har også kjempegod effekt på fettforbrenning, slanking og ikke minst hjertemuskelen! En skikkelig vinn-vinn situasjon med andre ord.

Men jeg foretrekker å gjøre dette utendørs – eller på min nyinnkjøpte elektromagnetiske ergometersykkel. For i et treningsstudio kommer du aldri til å finne meg. Jeg orker ikke å svette og pæse i et rom der mange andre holder på med akkurat det samme. Det fungerer greit for mange, men ikke for meg. Men så er vi jo ulike. Og takk for det!

Ha en fin, forfriskende, aktiv dag! God helse!.

 

La andre få vite om dette innlegget..