Barbara Demick: «Mørkets rike. Reportasje fra Nord-Korea» – SAKPROSA

Johns bokanmeldelser - www. Johnsteffensen. No

Barbara Demick – «Mørkets rike»

En viktig bok som gir oss et svært godt innblikk i Nord-Korea, og om nordkoreanere på flukt

Bokanmeldelse. Terningkast:   1    2    3    4    5     6

Bokanmeldelse mørkets rike
Bokanmeldelse. «mørkets rike» er en meget velskrevet og svært så interessant politisk reportasje om et av verdens mest lukkede land. Bokutgivelsen er fra 2009, men den siste tidens begivenheter gjør ikke boka mindre aktuell. Snarere tvertimot. Anbefales!

Informasjonsflyten fra Nord-Korea er minimal. Mye av det vi vet, er blitt fortalt oss av nordkoreanere som har klart å flykte fra landet. I seg selv et stort risikoprosjekt, for det er nok av dem som aldri klarer å rømme fra det som Demick omtaler som Mørkets rike, bl.a. fordi Nord-Korea nattestid forblir en eneste stor mørk flekk på satelittfotografier fra verdensrommet. Og skulle nordkoreanerne lykkes med flukten, er faren stor for at landets agenter med base bl.a. i Kina, snart bringer dem til taushet eller smugler dem tilbake til moderlandet der strenge straffer og omskolering venter.

Barbara Demick er journalist, og i «Mørkets rike» har hun jobbet i årevis med å dokumentere seks nordkoreanske flyktningers liv både innenfor og utenfor Nord-Korea. Selv har hun vært i Nord-Korea ni ganger, tre ganger i hovedstaden Pyongyang. I arbeidet med boken har hun snakket med et hundretalls nordkoreanske avhoppere i Sør-Korea og Kina.

«Mørkets rike» utkom i 2009, men er likevel en viktig bok fordi den gir oss økt forståelse for hvordan det er å leve i verdens mest lukkede land. Vår egen Åsne Seierstad og Barbara Demick har det til felles at de går grundig til verks med sine politiske reportasjer. De forholder seg ikke bare til en kilde, men forsøker å få verifisert via andre kanaler at det som de forteller, holder vann. Barbara Demick har gått svært grundig til verks, og boken er velskrevet og spennende. Ofte er det hinsides det meste av hva vi kan forestille oss, og vi får et møte med en kultur som fremstår både fremmed og ubegripelig. Nord-Korea styres av familiedynastiet Kim, og det er de to første Kim’ene (Kim Il-sung og Kim Jong-il) som det fortelles om i boken. Den nåværende diktatoren, Kim Jong-un (Nord-Koreas evige president Kim Il-sungs sønnesønn), kom til makten på tampen av 2011, dvs. etter at «Mørkets rike» kom ut.

«Mørkets rike» er en meget interessant bok. Den anbefales til alle som ønsker å sette seg mer inn i årsakene til det som skjer i Nord-Korea, og grunnen til at landets eneveldige leder får ture frem som han lyster. Dagbladets Jon Rognliens bokanmeldelse av «Mørkets rike» passer meget godt til min egen opplevelse: «En bok til å bli skremt av, bli klok av, bli fengslet av. Den gir god lesning.» Løp og kjøp, sier jeg…

Les flere bokanmeldelser

Les også min bokanmeldelse om en roman fra Nord-Korea

 

La andre få vite om dette innlegget..