Nå skal du plante lyng. Men husk at det er stor forskjell på plantene.

Calluna er flerårig, dvs. At den kommer igjen år etter år. Om den bare får etablert seg litt før vinteren kommer. Foto - john steffensen

Lyng på kort og lang sikt

Lyng bør plantes nå, men husk at det er stor forskjell på plantene

Nå er det bare å snu seg rundt og sørge for at balkongen eller inngangspartiet får planter som lyser opp i høstmørket. Bort med sommerblomster som er avblomstret, og plant lyng så det suser. Glem heller ikke at lyng trives godt i bed – og kanskje har du ansvar for en gravplass som ser litt stusselig ut akkurat nå. Lyng fins i svært mange fargevarianter, og den er ypperlig til sammenplantinger.

Et par tips: Husk at lyng er en surjordplante, den liker ikke kalk. Lyng foretrekker en solrik plass, og får den litt rom, kan enkelte arter etablere seg godt, f.eks. i bed. Vær oppmerksom på at lyng ikke må tørke ut, sørg derfor for jevn vanning (hvis himmelens sluser stenges). Lyng er følsom for uttørking, noe som vises ved at planten blir brun i toppene.

Det fins to hovedtyper lyng. Selv foretrekker jeg Calluna (bildet). Calluna er flerårig og overvintrer i nesten hele landet. Den blomstrer lenge og er dekorativ også om vinteren fordi blomster og frøkapsler holder stand. Om våren beskjæres Calluna. Om du planter snarest mulig, og vinteren ikke blir alt for hard, kan Calluna etablere seg bra, slik at den overlever når vekstvilkårene blir mindre gunstige pga. årstiden.

Den andre hovedtypen er Erica. Denne lyngsorten er ettårig, dvs. at den kommer ikke igjen til neste år. Når vinteren setter inn for fullt, vil Erica drysse en del, og snart blir den også brun og tørr (vissen). Erica krever lite stell, men du må være innstilt på å kjøpe nye Erica-planter til neste år. Derfor synes jeg at Calluna er å foretrekke. Lykke til!

La andre få vite om dette innlegget..