Flått og salmiakk

Flatt som har sittet fast en stund og sugd mye blod. Johnsteffensen. No

Fjerning av flått med salmiakk

Å fjerne en flått som har bitt seg fast, kan noen ganger være vrient, særlig hvis flåtten sitter på et litt utilgjengelig sted og man ikke har noen som kan hjelpe til med fjerningen. Men fortvil ikke, det fins råd!

Bildet øverst viser en flått som har sugd blod en stund. Bildet nedenfor; en flått klar for sitt bytte. Erik Karits (Pixabay)

Metoden nedenfor fører til at flåtten slipper taket etter noen minutter. Fremgangsmåten gir ingen garanti for at flåtten ikke har smittet deg med borreliose, bakterien som enkelte flått er bærere av, og som i noen tilfeller (ca. 2 %) kan overføres til mennesker.

Flatt tick erik karits
Fryktet flått

Til denne flåttfjerningen trenger du salmiakk og en tøyfille eller litt papir. Brett papiret eller fillen et par/tre ganger slik at den blir noe fyldigere (tykkere). Hell litt salmiakk på papiret eller fillen. Plasser deretter salmiakkfillen eller salmiakkpapiret på stedet der flåtten sitter. Ikke fjern fillen (papiret) før det har gått 5 minutter. Nå vil flåtten ha sluppet taket og ligger svimeslått i fillen/papiret.

Husk at salmiakk i visse tilfeller kan gi etseskade på huden, men på helsenorge,no omtales dette slik: «Det er ikke vanlig å få etseskader på hud ved søl av ufortynnet produkt (rett fra flasken) dersom den skylles bort med en gang. Blir salmiakk liggende på huden over tid, kan ikke etseskade utelukkes.» Så når flåttfjerningen er utført, skyller man bittstedet godt med litt såpe og vann. Det skader ikke om du etterpå gjør rent med Klorhexidin og smører litt Bacimycinsalve på bittet, samt et plaster til slutt.

Alle flåttbitt skal holdes under oppsikt, og et rødlig utslett som etter hvert vokser til  en diameter på mer enn 5 cm rundt bittstedet, kvalifiserer til en snarlig legekonsultasjon. Utslettet kan være Erytema migrans som er det vanligste symptomet på at man kan være smittet. Utslettet trenger imidlertid ikke å være sirkelformet, og det oppstår gjerne 3–30 dager etter et flåttbitt. Om du ikke venter for lenge med å oppsøke lege når ovennevnte utslett er konstatert, kan en antibiotikakur forhindre at du blir borreliosesyk.

Mer om flåttbitt

La andre få vite om dette innlegget..