Hagevandring – Rose 5 – Stilkrosen ‘Ingrid Bergman’

4. Stopp på hagevandringen: rosen 'molineux' - www. Johnsteffensen. No

Serie – Del 5

Dagens rose: ‘Ingrid Bergman’

Tekst og rosefotos: John Steffensen – www.johnsteffensen.no  – Få gjerne med deg også de andre stoppene på denne hagevandringen. Sjekk: hage – tips om roser – mine vakreste roser (i kategorioversikten øverst)

Så er turen kommet til en av mine vakreste roser, rosen som har preget logoen til denne hagevandringen; ‘Ingrid Bergman’. Dette er en eksepsjonell rose med en nydelig duft. Blant de aller beste rosedufter i min hage. Sterk, aromatisk, distinkt og dyp. Dette er en rose som er påfallende i all sin fløyelsmyke prakt. Har den optimale forhold, blir den uforlignelig. 

Rosen 'ingrid bergman' er oppkalt etter denne svenske filmdivaen...‘Ingrid Bergman’ er selvsagt oppkalt etter den svenske Hollywood-stjernen som før årtusenskiftet av det amerikanske filminstituttet ble kåret til verdens fjerde største kvinnelige filmlegende. (På de neste plassene fulgte Greta Garbo, Marilyn Monroe, Elisabeth Taylor og Judy Garland. Helt øverst tronet Katharine Hepburn.) Ingrid Bergman ble født i Stockholm i 1915 og døde 67 år gammel i London. Hennes mest kjente filmrolle var «Casablanca» der hun spilte mot Humphrey Bogart. Hun huskes også for «Anastasia» og for «Høstsonaten». Ingrid Bergman fikk i alt tre Oscar-statuetter.

Men tilbake til den fantastiske rosen som bærer hennes navn, og som gjør at den svenske filmdivaen vil komme til og leve langt inn i evigheten… Rosen ‘Ingrid Bergman’ ble til hos de danske roseoppdretterne Pernille og Mogens Olesen-  og introdusert av firmaet Poulsen Roser i 1984. De store velduftende blomstene har en diameter på opptil 10 centimeter. Fargen er varm, fløyelsaktig, kardinalrød.

Stilkrosen ingrid bergman er en av mine vakreste roser. Foto john steffensen. Www. Johnsteffensen. No
‘ingrid bergman’ er en oppsiktsvekkende og svært vakker rose. En av mine favoritter! Foto – john steffensen

De velformede blomstene har 26 til 40 kronblader som vises i klynger eller en og en på lange stengler fra juni til september. ‘Ingrid Bergman’ er også god som snittblomst, og den er derfor blitt populær både hos gartnere og blomsterhandlere. Selv har jeg ofte en enkel ‘Ingrid Bergman’-rose på kjøkkenbordet. Der holder den seg fint i mange dager. Et praktfullt blikkfang – og en aromatisk skjønn duft. 

Det mellomstore mørkegrønne løvet er halvblankt og skal normalt være sunt. Rosen skal også, i følge boka, være «veldig sykdomsresistent». Det er godt mulig at ‘Ingrid Bergman’ er så, men personlig har jeg de siste årene hatt en del sykdom og utøy på de tre eksemplarene jeg har. Dette dreier seg først og fremst om stråleflekk (se plansjen nederst på siden) og roserust, men den er også blitt angrepet av rosebladveps, selv om den ikke har vært førstevalget i så måte. Det skyldes nok det halvblanke og litt kraftige bladverket.

Når den blomstrer i all sin prakt, er den blant de vakreste rosene i vår hage. Men den kan også bli ganske guffen og stygg om du lar visne roser bli stående lenge på stengelen. Da ser den mildt sagt trasig ut. Men klipp bort blomstene så snart de visner, så skynder rosen seg med å trylle frem nye feilfrie eksemplarer til glede og pryd for øynene som ser.

‘Ingrid Bergman’ er en rose man blir glad i, en rose man ikke kan gå forbi når man går forbi. Den svenske filmlegenden hadde vært stolt om hun hadde visst hvilken praktfull blomst som skulle bære hennes navn inn i evigheten.

Følg hele hagevandringen ved å klikke her.

Stråleflekk på roser www. Johnsteffensen. No
Et annet råd er å lage et avkok av løk og løkskall og sprøyte dette på. Løk inneholder svovel som tar liv av sopp. Plansjen er laget av john steffensen for www. Johnsteffensen. No
Hvert år underreguleres pensjonene
Klikk på bildet for å lese mer om dette.

La andre få vite om dette innlegget..