Hagevandring – Rose nr 2 – Klatrerosen ‘Goldstern’

Mine vakreste roser er en serie på www. Johnsteffensen. No - her følger del 2.

Serie – Del 2

Dagens rose: Goldstern

Tekst og fotos: John Steffensen – www.johnsteffensen.no  NB! Den røde rosen over er ‘Ingrid Bergman’

I blomsterspråket betyr gule roser «lykke og glede». Like ved inngangsdøren har den stått i mange år, den knallgule klatrerosen ‘Goldstern’. Den har på sin måte signalisert hvordan det føles å bo i dette huset og på dette stedet. Klatrerosen trives godt her, selv den om sikkert kunne ha tenkt seg litt mer sol. Slike skjønnheter er generelt solhungrige, men det er grenser for hvor mange planter man kan få plass til på en og samme side av huset. Roser er nemlig ikke de eneste blomstene som elsker sol. Selv om ‘Goldstern’ ikke står på sørveggen, får den fra midt på dagen til langt på kveld nyte solens livgivende stråler. Den knallgule er tilfreds med det.

Goldstern klatrerose, foredlet av rosen tantau i 1996. Foto: john steffensen
Klatrerosen ‘goldstern’ er flott og iøynefallende der den vokser oppetter veggen ved inngangsdøren. Akkurat denne er i ferd med å folde seg ut. Da er den på sitt vakreste, foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

‘Goldstern’ med sine store, fylte, gule blomster har i tillegg en deilig, litt diskret og mild duft. Du kjenner den godt om du lener deg frem mot den. Blomstene er forholdsvis beskjedne når de debuterer, men snart bretter de seg ut i all sin prakt. Kraftig gule. Etter noen dager blekner fargen noe, og den blir mindre påfallende. Men nye, purunge kanarigule blomsterknopper står klar i mengdevis, og skulle du velge å hente inn en gren eller to, holder den seg rank og fin innendørs i flere dager. God til snitt med andre ord.

Les også hagevandringens første stopp: Crocus Rose

‘Goldstern’ remonterer godt, derfor er det alltid blomster på veggen ved inngangsdøren fra slutten av juni til starten av oktober. ‘Goldstern’ brukes helst mot vegger, pergolaer og portaler. Den blir rundt 2 meter høy, men det er ikke sjelden at den strekker seg enda høyere enn som så, slik den gjør hos oss. Som roser flest foretrekker den næringsrik jord og jevn tilgang på vann. God drenering er viktig. Det eneste den ikke kan fordra, er tung jord. Men det gjelder stort sett for alle roser.  

‘Goldstern’ så dagens lys i 1996 hos den kjente tyske roseforedleren Rosen Tantau. Dette er et stort firma i Schleswig-Holstein som kan skilte med over 350 ulike egne rosevarianter der kultivaren ‘Black Magic’ er deres mest suksessfulle noensinne. Over 2 000 000 roser har Rosen Tantau eksportert til ulike deler av verden.

Klatrerosen 'goldstern'. Foto: john steffensen - www. Johnsteffensen. No
Goldstern. Den gule nede til høyre er forholdsvis fersk og ny. Den oppe til venstre har blomstret noen dager og er blitt litt blassere og mer pjusk… det er en fordel å klippe av blomstene før de visner helt, ellers blir det mange gule kronblader å plukke opp fra området rundt. Foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

Ett av eksemplarene pryder altså vår hage, og der har den vært en trofast sliter. Om den ikke har fått mye stell, så har den likevel holdt ut. Selv om den står nærmest inngangsdøren, er kan det være lett å glemme den, se seg litt blind på den. For ‘Goldstern’ blomstrer liksom uansett.

De siste årene har klatrerosen fått mer stell og pleie, og det ser ut for at den trives godt med det. Bladverket røper at planten har det bra. Og det har vi også, for vi er blitt glade i denne praktfullheten som på imponerende vis ønsker velkommen enhver som stikker innom vårt hus av «lykke og glede». Klatrerosen blir i hvert fall ofte bemerket, og folk ber gjerne om navnet på skjønnheten. Det er ‘Goldstern’ må vite. Og nå vet du det…

Får ikke hageblomstene stå i fred for rådyr, hjort og andre ville dyr? Det fins råd. Klikk på bildet under:

Ville dyr kan forsyne seg grovt av krokus tulipaner o. L. Men du kan forhindre det. Www. Johnsteffensen. No 768x393
Gjør noe med det. Dette er effektivt, og det skader ikke plantene. Klikk på bildet.

La andre få vite om dette innlegget..