Hagevandring – Rose 4 – Buskrosen ‘Molineux’

4. Stopp på hagevandringen: rosen 'molineux' - www. Johnsteffensen. No

Serie – Del 4

Dagens rose: ‘Molineux’

Tekst og fotos: John Steffensen – www.johnsteffensen.no  NB! Den røde rosen over er ‘Ingrid Bergman’ – Få gjerne med deg også de andre stoppene på denne hagevandringen. Sjekk: hage – tips om roser – mine vakreste roser (i kategorioversikten øverst)

‘Molineux’ er en buskrose foredlet av David Austin. Den er blitt oppkalt etter Wolverhampton Wanderers FC sitt kjente stadion, et anlegg som ble åpnet så tidlig som i 1889. Grunnen til at denne praktfulle rosen er blitt kalt ‘Molineux’, er fordi David Austin holdt til ikke så langt fra «Ulvenes» berømte stadion, og at rosen matchet draktene til det kjente fotballaget.

Buskrosen 'molineux' er signert av den kjente roseforedleren david austin. Foto: john steffensen
‘molineux’ er en svært vakker buskrose som takler litt regn ganske godt. Den remonterer bra, dvs. At den blomstrer lenge. Foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

Les også hagevandringens første stopp: Crocus Rose

Rosen ‘Molineux* ble introdusert i 1994. Noen år senere fant ett eksemplar veien til vår hage. ‘Molineux’ har en mild og deilig duft, men ikke spesielt kraftig. Den takler noe regn, men de store blomstene kan lett bli for tunge hvis de fylles med styrtregn. Den takler godt utøy og sykdommer, kanskje litt bedre enn mange andre roser. I vår hage har den stått på to ulike steder, og den har levert på begge plassene. Nå står den litt for seg selv i et hjørne av hagen, og selv om dette ikke kan kalles for hedersplassen, kvitterer buskrosen likevel med nydelig blomstring. Dette er en remonterende rose, dvs. at den blomstrer og blomstrer fra juni til oktober. ‘Molineux’ har ikke mange torner heller, i så måte går det an å beskjære planten uten å bli rammet av sylskarpe pigger.

David austin-rosen 'molineux' er oppkalt etter et fotballstadion. Foto: john steffensen
‘molineux’ har ikke akkurat hedersplassen i min hage, men den kunne svært gjerne ha fått en mye bedre plassering. For ‘molineux’ leverer hvert eneste år. En rose jeg er blitt glad i. Foto: john steffensen – www. Johnsteffensen. No

Jeg synes ‘Molineux’ er kjempefin, og den har en fornuftig høyde. I vår hage er den ca 80 cm høy og tilsvarende bred. I år har den et vell av blomster.

‘Molineux’ har fylte, gule blomster i ulike sjatteringer når de kommer til syne, men etter litt får de også en touch av aprikos.  Den egner seg fint til snitt og trives i sol eller halvskygge – i godt drenert hagejord. ‘Molineux’ kan plantes alene, men gjør seg også svært bra i grupper og krukker.

Nedenfor har jeg laget en plansje som viser en av de plagene som rammer enkelte roser. Også ‘Molineux’ kan bli angrepet av slike rosebladveps, men denne rosen er på ingen måte verstingen i hagen vår. Litt stråleflekk og roserust kan også forekomme, men dette har jeg stort sett klart å holde i sjakk så snart soppene viser seg på bladverket. Vekk med de angrepne bladene – og rett i vedovnen eller i søpla! ‘Molineux’ er vakker og iøynefallende.  Sommeren 2018 og 2019 har den vist seg fra sin aller aller beste side.  Enjoy!

Rosebladveps starter slik. Ser du tegn til at bladene ruller seg sammen, kast dem i søpla! Www. Johnsteffensen. No
Rosebladveps debuterer slik som dette. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..