Gjestfrie Sicilia!
Britt Hilt Caspersens tur til Sicilia, Middelhavets største øy, er kommet til andre del.
Andre del
Bli ikke forbauset om noen forsyner seg av matpakken din uten at du har sagt vær så god…
Sicilia er en fruktbar øy, det milde subtropiske klimaet gir flere årlige innhøstinger av bl.a. grønnsaker, korn og frukt. I oldtiden var Sicilia Middelhavsområdets store kornleverandør, og korn dyrker man fremdeles. Det dyrkes også vindruer, oliven, sitrusfrukter, bomull, sukkerrør, samt at havet omkring er rikt på fisk – det være seg blekksprut, sardiner, sverdfisk og tunfisk. I det indre av øyen fins svovelforekomster, og i det sydlige ”hjørnet” ved Ragusa, er det funnet olje som blir ført i rør til Augusta der det er et stort oljefaffineri. Det utvinnes også salt.
Den mest kjente vinen fra Sicilia er Marsala-vinen (16-18%). Marsala-vinen er laget av vanlige druer, tørkede druer + egg. Det er en søt dessertvin. Den blir også laget med mandelsmak (Crema Marsala alla mandorla). Ellers blir det laget en del likører, det være seg mandel -, nøtter -, appelsin -, mandarin – og sitronlikører. Sitronlikøren Limoncella er kanskje den mest kjente.
Carretto Siciliano (Hestevognene)
Den tohjulede sicilianske kjerre, ”caretto siciliano”, er et symbol på Sicilia. I dag er den blitt mer og mer sjelden, men ser man en slik vogn – legg da merke til utsmykningen. Maleriene på vognkarmen er bibelske scener, helgenmirakler, antikke myter, eventyr eller historiske opptrinn. Det er stor forskjell på kvaliteten av utsmykningen. Mange kjerrer bærer preg av eiermannens manglende kunstneriske talent eller økonomiske muligheter for å overlate arbeidet til de kunstnere som har spesialisert seg på dette arbeidet. Andre kjerrer er til rene kunstverker.
Il Teatro dei Pupi (Dukketeatre)
Marionetteatre er meget spesielt på Sicilia. Disse dukkene er store, ca. 80 cm til 1,5 m, og veier omkring 15 kg. Det er prektige riddere i skinnende rustninger, adelsdamer, sarasenerne og mektige drager. Stykkene som spilles er oftest fra korstogstiden og en av de mest populære handler om normannerne Orlando og Rinaldo. Andre gjennomgangsfigurer er fra den keltiske og franske folkediktning og man finner navn som Karl den store – med liv-vakten Paladin, Kong Arthur og danskenes sagnskikkelse Holger Danske.
Tarantella
Siciliansk musikk og danens Tarantella er livlig og danses i fargerike nasjonaldrakter. Gammel folketro vil ha det til – at var man blitt bitt av edderkoppen Svart enke, måtte man bevege seg for å døyve smerten og få giften ut av kroppen.
Syditalienere
Jeg har nevnt tidligere at syditalienerne er litt annerledes enn de som er oppe i nord-Italia: Veldig åpne og sprudlende! Skulle du for eksempel ta toget i Italia, og samtidig møte på syditalienere, kan det bli litt av en opplevelse! De vil straks begynne å prate med deg, og selv om du ikke snakker italiensk og prøver så godt du kan å forklare dette, så bryr de seg ikke om det, de forsøker bare å snakke litt langsommere og litt høyere, for da må jo du forstå – ALLE FORSTÅR JO ITALIENSK!
Når det begynner å nærme seg tid for å innta et måltid, da er det frem med den store bagen som er velfylt med alt, det være seg brød, skinke, ost, selvfølgelig den lokale vinen, frukt… Det er en klar forventning om at du som medpassasjer, skal innta dette måltidet sammen med dem. Det nytter ikke å protestere, det vil de ikke høre snakk om! Så derfor – skulle du være den første til å ta opp din ”lille” private nistepakke på toget, må du ikke bli forbauset om de begynner å forsyne seg, uten at du har sagt VÆR SÅ GOD. Det er en selvfølge for dem at du deler det du har!
Senere følger flere innlegg: Fra Messina, Taormina , Catania, Siracusa, Agrigento og Piazza Amerina.
Artikkelforfatteren, Britt Hilt Caspersen, har skrevet en rekke reisebrev på johnsteffensen.no. Hun har bodd i Italia en årrekke, mesteparten av tiden som reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Hun har også vært en rekke ganger på Sicilia, og hun vil i flere artikler dele sine erfaringer herfra med oss. Dette er andre del i serien «Vakre Sicilia!». Om litt følger flere reisebrev fra den praktfulle og gjestmilde øyen ved Italias tåspiss.
[button link=»https://johnsteffensen.no/2013/02/pa-sicilia-er-det-ingen-som-bryr-seg-om-klokken-men-de-bryr-seg-om-hverandre-og-turistene/»] Første del av reisebrevet.[/button]
[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/roma-for-forste-gang-1-hvordan-fa-best-mulig-utbytte-av-roma-turen/»] Roma for første gang.[/button]
[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/langweekend-i-roma-byen-i-mitt-hjerte/»] Langweekend i Roma.[/button]
[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/10/min-erfaring-med-oska-travel-og-bella-italia/»] Erfaring med Oska-Travel.[/button]
Tur til Sicilia fortsettes.