På Sicilia er det ingen som bryr seg om klokken. Men de bryr seg om hverandre… og turistene.

Landskapsbilde fra sicilia b

Mb900425453 aVakre Sicilia!

Britt Hilt Caspersens opplevelser fra Middelhavets største øy.

Første del

Da Britt Hilt Caspersen oppdaget at Star Tour har direktefly fra Bergen til Sicilia i sommer, ble hun inspirert til å dele noen av sine opplevelser fra denne vakre italienske øyen. Her følger første del…

Europas største, aktive vulkan fins på sicilia, her foreviget fra taormina. (foto: britt hilt caspersen)Første gang jeg skulle til Sicilia fikk jeg noen gode råd. Jeg var vant å arbeide i Nord Italia (fra Roma og nordover), og der fungerer det meste slik som her i Norge. Mens sør i Italia og på Sicilia er det litt annerledes. Dette med klokken – det er ikke så nøye, man har litt bedre tid her nede – stresser ikke. Så vi må omstille oss litt, nytter ikke å forandre på dem.

Mange forbinder Sicilia med mafiaen, og at det kanskje kan være farlig å reise dit. Men de tar feil, Sicilia er en av de mest vennlige og vakreste regionene i Italia. Mafiaen kommer herfra, og lever den dag i dag uten at vi turister blir påvirket av det.

Sicilia er "ballen" som støvelen (italia) treffer.Noen få ord om mafiaen, den begynte som et borgervern, den gang Sicilia tilhørte kongeriket Napoli (1739).  På fastlandet, selve ”tåspissen” av Italia hadde det vært uår – og matmangel hersket, og nøden var stor. I sultne flokker begynte de å ta seg over Messina-stredet til det rike Sicilia, der de begynte å forsyne seg uten lov på åkre, frukthager – ja, over alt. Godsbestyrerne gikk i sin fortvilelse sammen og opprettet væpnede grupper for å stoppe de sultne flokkene, og de greide å stanse ”røverbandene” fra fastlandet. Borgervernet kom etter hvert inn i faste former og utviklet seg videre til det gangsterveldet som vi i dag kjenner som mafiaen.

 

Folk på Sicilia er stolte av øyen sin. De vil at du skal trives og nyte oppholdet…

Sicilia er den største øyen i Middelhavet, og ligger ved tåspissen av den italienske støvel. Arealet er 25.450 km² og innbyggertallet er ca 5,2 millioner. Sicilia har stor selvbestemmelsesrett, og Palermo (se øverste bilde) er hovedstaden. Øyen er delt i 9 provinser. 

Europas største og aktive vulkan; Etna (ca. 3300 m) befinner seg her. Dette mektige fjellet – som ved foten er over 200 km i omkrets. Ved nattetider skjer det ofte at himmelen farges rød over krateret. Etna er et symbol på de utemmelige krefter og spenninger som finnes i Siciliens undergrunn. Områdene rundt Etna er spesielt fruktbare pga. all lavaen etter mange vulkanutbrudd. Overalt ses sitrontrær, appelsiner og vinranker.

Sicilia er frodig og vakker på alle måter, en øy å bli henført av. (foto: britt hilt caspersen)Her har folkeslag fra øst og vest, fra nord og sør grunnlagt kolonier, dyrket fruktbar vulkanjord. 

I Tempeldalen ved Agrigento fins i dag bedre eksempler på gresk arkitektur enn i selve Hellas! Fargesprakende kulturer er ristet sammen som i en smeltedigel: Grekere, fønikere, arabere og normannere har regjert her, sammen med romerske keisere og europeiske fyrstehus. 

Sicilianerne er mennesker som er stolt av øyen sin og vil at du skal trives og nyte oppholdet. Befolkningen er konsentrert i byene, selv bøndene bor i tettpakkede landsbyer. 

Store deler av landområdene kan virke fullstendig øde, fordi man så å si aldri støter på enslige eiendommer.

Artikkelforfatter: britt hilt caspersenArtikkelforfatteren, Britt Hilt Caspersen, har skrevet en rekke reisebrev på johnsteffensen.no.  Hun har bodd i Italia en årrekke, mesteparten av tiden som reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Hun har også vært en rekke ganger på Sicilia, og hun vil i flere artikler dele sine erfaringer herfra med oss. Dette er første del i serien «Vakre Sicilia!». Om litt følger flere reisebrev fra den praktfulle og gjestmilde øyen ved Italias tåspiss (Se kartet over). 

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/roma-for-forste-gang-1-hvordan-fa-best-mulig-utbytte-av-roma-turen/»] Roma for første gang.[/button]

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/langweekend-i-roma-byen-i-mitt-hjerte/»] Langweekend i Roma.[/button]

 

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/10/min-erfaring-med-oska-travel-og-bella-italia/»] Erfaring med Oska-Travel.[/button]

 

 

Mer om Sicilia følger! [button link=»https://johnsteffensen.no/2013/03/tur-til-sicilia-reisebrev-nr-2/» color=»orange»] Les Sicilia-brev nr 2[/button] 

 

La andre få vite om dette innlegget..