Barnebarn synes det er skummelt når besteforeldre er påvirket av alkohol

Besteforeldre og alkohol. Www. Johnsteffensen. No foto kelsey knight unsplash

Besteforeldre og alkohol.

På oppdrag fra alkovettorganisasjonen «Av-og-til» foretok Ipsos nylig en spørreundersøkelse angående berusede besteforeldre. Nesten 3 000 ble spurt, og 1 av 5 hadde i følge undersøkelsen sett berusede besteforeldre sammen med egne eller andres barnebarn. 

Undersøkelsen viser at dagens besteforeldre ligner mer på barna sine enn på sine egne foreldre når det gjelder alkoholvaner. Dagens besteforeldre tar for seg av «det gode liv» på en helt annen måte enn tidligere generasjoners besteforeldre; de reiser, treffer venner, unner seg restaurantmiddager, går på konserter, kino, revyer… Og drikker mer alkohol. Det er vanlig å drikke oftere enn før.

«Voksne skal være som de pleier»

Men er det så farlig å drikke alkohol når det er barn til stede? De effektene, dvs. den «lykke-promillen» som mange voksne mennesker oppfatter som positiv, gjør barn usikre. De synes ikke om forandringer. De vil at de voksne skal være på samme måte alltid. Barn blir utrygge når de voksne blir høylydte, lattermilde, snøvlete, klengete og meget snakkesalige. Noen endrer i tillegg humør og blir ikke til å kjenne igjen, Alt slikt skaper utrygghet hos barn.

Les også «Generasjonsferie»
Problematisk ikke bare for barnebarn

Besteforeldre som har tette bånd til barnebarna, bør tenke seg godt om når gjelder inntak av alkohol i barn og barnebarns nærvær. De minste vil oppfatte det som skummelt når besteforeldre blir ruspåvirket. I verste fall kan besteforeldre som ikke klarer å styre alkoholinntaket, samtidig som de skal passe barnebarn, risikere at de voksne ikke får se barnebarna like ofte som før, fordi barnas foreldre synes besteforeldrenes alkoholinntak er problematisk.

Ikke glem at du er rollemodell!

Et klart råd til besteforeldre blir derfor: Husk at du er rollemodell for barnebarna. Vis at det går an å skape kos og hygge uten alkoholholdige drikker. Glem heller ikke at det kan oppstå en uventet situasjon under barnepasset, en hendelse som gjør det nødvendig å sette seg bak rattet…  I seg selv grunn god nok til å holde seg på matten. 

Les også «Besteforeldre – hva vil dere bli kalt?»
Oppdragelse. Tema. Www. Johnsteffensen. No
Les om barnas indre kompass. Klikk på ikonet.

La andre få vite om dette innlegget..