Mathallen i Bergen – prisbelønnet begredelighet

Mathallen i bergen

Mathallen i Bergen; prisbelønnet, rotteplaget og lite innbydende

Problemene for Mathallen i Bergen vil ingen ende ta…

Mathallen i bergen, foran til venstre, har hatt store problemer etter innvielsen i 2012. Foto: johnsteffensen. NoBergen er en vakker by, det er de fleste enige om enten man er født og oppvokst i byen eller besøker Bergen som turist. Den praktfulle beliggenheten mellom fjord og fjell gjør inntrykk, og byen har flere spennende severdigheter. Torget har vært en av hovedattraksjonene. 

Men ikke nå lenger… Nye krav til hygiene og arbeidsmiljø har skapt problemer for torghandlerne. Diverse butikker i nærheten selger tilsvarende varer, noe som gradvis har gjort Torget mindre interessant for bergensere flest. Dette har resultert i synkende omsetning og færre salgsboder. 

Mathallen skulle kompensere for dette, et moderne bygg som ble åpnet med brask og bram i 2012, som en del av Torget. Første etasje forbeholdt torgselgere, offentlige toaletter, lagerplass og uteservering. I andre etasje turistinformasjon og Norsk Sjømatsenter.

Da undertegnede i sommer hadde utenbys gjester, var vi naturlig nok også i Bergen sentrum. Litt før klokken 10 besøkte vi Mathallen og toalettene der. Det ble en skuffelse. Det går ikke an å beskrive hvor ufyselig de offentlige toalettene i Mathallen presenterte seg. Det var mye å utsette både på så vel utforming som renhold. Flere av toalettene var ubrukelige, de resterende var rene svinestien. Flere av dem som hadde «et nødvendig ærend» betakket seg. Andre motet seg opp og lukket nese og øyne og lot det stå til. Jeg så den ene besøkende etter den andre komme ut av toalettrommet med ansiktsuttrykk og kroppsspråk som ikke var til å ta feil av. Dette var sjokkerende dårlig, og jeg var flau på byens vegne. Underdimensjonert (dårlig planlagt), for puslete renhold og lite tilsyn har resultert i at Mathallens offentlige toaletter fremstår som et begredelig sted. Uverdig for en by som tar mål av seg til å være en attraktiv turistdestinasjon. 

Mathallen har vunnet flere priser for god arkitektur. Jeg stiller meg uforstående til dette, for jeg synes det ruvende bygget på mange måter ødelegger den vakre frontlnjen som hovedbygningene på Strandkaien utgjør. Mathallen blir som en torn i øyet, et fremmedelement som jeg helst skulle sett kunne ha fått en annen plassering og en annen fasade. Dette er mitt boområde, det var her jeg vokste opp, det var her jeg bodde de første 24 årene av mitt liv. Mathallen har ødelagt mye av det som var Strandkaien og Torgets særpreg. Det fortjener etter min mening ingen anerkjennelse for god arkitektur.

Bygget var omsnakket i årevis før det ble en realitet. Lenge sto man i stampe uten å finne et prosjekt man kunne enes om. I 2009 vant Eder Biesel Arkitekter arkitektkonkurransen, og dermed ble Mathallen en realitet på Blomstertorget. Problemene har imidlertid stått i kø for bygget. Allerede etter ett år måtte golvet i hele andre etasje skiftes. Verken ventilasjon, inneklima eller frys- og varmeanlegg har fungert som det skal, og betydelige driftsutgifter har ført til høye leiekostnader. Toalettfascilitetene har også fått mye kritikk.

Akkurat nå er Mathallen blitt stengt. På grunn av rotteplager! Bygget har nemlig åpenbare svakheter i fasaden som gjør det mulig for rotter å ta seg inn i Mathallen. Det fins en god del rotter i området, og det er funnet spor av dem inne i selve hallen. Slik kan en selvsagt ikke ha det, og dermed er Mathallen blitt stengt slik at man kan finne en løsning på problemet. Trolig er det åpningene mellom de store vindusflatene på gateplan som gjør det mulig for rottene å ta seg inn i lokalene. Nå må en finne løsninger på problemet, noe som egentlig er ganske utrolig tatt i betraktning av at bygget bare er et par – tre år gammelt.

Og så har jeg en bønn om at noen gjør noe drastisk med toalettfascilitetene og renholdet av disse. Tilstanden bør virkelig bekymre byens myndigheter, for slik som dette kan ikke Bergen presentere seg overfor turistene eller bergenserne. Mathallens elendige toalettilbud er ganske enkelt en skam for byen! 

La andre få vite om dette innlegget..