Sheltier er intelligente, morsomme og aktive hunder

A louie og kompis 5. Oktober 2023. Foto john steffensen johnsteffensen. No

Her er våre to sheltier, Louie og Kompis

C louie 5. Oktober 2023 foto john steffensen johnsteffensen. No
Yankee doodle dandy eller louie som vi kaller yngstemann. Foto – johnsteffensen. No

Vi har to sheltier eller Shetland sheepdog som er rasens fulle navn. Eldstemann, Kompis, har jeg skrevet mange innlegg om tidligere. Kompis, eller Tunmark’s Hesa Joker, er 10,5 år gammel. Vår andre sheltie, Louie, er betydelig yngre, dvs. snart 2 år. Louies kennelnavn er Tunmark’s Yankee Doodle Dandy, et navn som faktisk passer svært godt på den lekne og kvikke gutten. 

Som navnet tilsier er Shetland sheepdog opprinnelig brukt som gjeterhunder på Shetlandsøyene. Bønder og husmenn som bodde der, levde av fiske og sauehold. Den lille gårdshunden skulle beskytte så vel saueflokk som grønnsakshage. Fordi klimaet på Shetland er barskt, måtte hundene både være hardføre og ha en pels som beskyttet godt mot regn, kulde og vind.

Studerer man litt eldre bilder og tegninger av rasen, ser man en liten, langhåret og sunn hund med en en smule kortere og bredere kropp enn de har i dag. Hundene hadde også mindre pels. Mange mener at sheltiene vi kjenner i dag, er mer et produkt ev engelsk oppdrett rundt århundreskiftet mellom 18 og 19 hundretallet. De små tun-hundene fra Shetland er blitt blandet med flere raser, blant dem collie. Mange karakteriserer derfor sheltien som en liten collie. Ett er i hvert fall sikkert, det sterke gjeterinstinktet er intakt!

B kompis 5. Oktober 2023. Foto john steffensen. Johnsteffensen. No
Hesa joker kalles kompis til hverdags, det navnet passer perfekt! Foto – johnsteffensen. No

Det er utrolig mye selskap i en sheltie. Begge våre hunder har et svært godt lynne. Sheltier nyter utfordringer og er enkel å trene. De er intelligente dyr som bl.a. gjør det meget bra i agility. Rasen har mye energi og hører inn under kategorien varslere. Sheltiene kan bjeffe mye hvis noen kommer inn på deres territorium. Hjemme hos oss er det yngstemann, Louie, som er mest vokal, og som er mest skeptisk overfor fremmede. Men bjeffingen avtar når han har fått hilse på den eller de som kom på besøk.

Sheltiens pels er fenomenal. Ytterpelsen fungerer som verdens beste regnfrakk, og det må regne betydelig og lenge dersom hunden skal bli våt til skinnet. Dette skjer omtrent aldri, selv her i Bergen, ytterpelsen gir suveren beskyttelse for den isolerende innerpelsen.

Shetland sheepdog egner seg fint for den som skal ha sin første hund. Om man velger denne rasen, er det viktig å sette seg godt inn i oppdragelse, trening med positiv forsterkning, og hvordan den mentale aktiviseringen av hunden kan foregå. Et annet pluss med rasen er at den er passe stor, dvs. godt håndterbar for de fleste. I tillegg får man en svært hengiven, kjærlig og omsorgsfull venn.

Louie og Kompis har den samme fargekombinasjonen; tricolor (det vil si tre farger). De ligner en del på hverandre, kanskje fordi Kompis er grandonkelen til Louie? Andre godkjente sheltie-farger er sobel/hvit, sort/hvit og blue merle,

Vil du vite mer om denne koselige og snille hunderasen, må du gjerne kontakte Norsk Shetland Sheepdog Klubb.

Fotos: John Steffensen (oktober 2023)

Kompis, 71 dager gammel. Nå han spiser royal canins valpefor, blir han mildt sagt hyper. Som om det var speed. (johnsteffensen. No)
Er det dette som er speed? Klikk og les om livlig valp.

 

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..