Hjerteinfarkt. Flest sykehusinnleggelser på morgenkvisten

Snømåking på morgenkvisten er en stor belastning, ikke minst for hjertet. (www. Johnsteffensen. No)

Hjerteinfarkt inntreffer hyppigst mellom kl. 05.00 og 09.00

Snømåking om morgenen er særlig belastende for hjertet

Snømåking tidlig på morgenkvisten fører til mange hjerteinfarkt....Det er kaldt, en har dårlig tid, en har ikke varmet opp, bevegelsene er annerledes enn de en gjør til vanlig, og det er fysisk anstrengende. Manuell snømåking på morgenkvisten kan være et risikoprosjekt, i hvert fall hvis en har bråhast…

De fleste følger et visst rituale om morgenen. Tidsskjemaet er fastsatt fra en står opp til en stryker på dør. Alt går greit så lenge ikke noe uforutsett inntreffer. Om noe uventet skjer, blir det fort stress og kav – og pulsen, blodtrykket og adrenalinnivået øker betydelig. Som når en oppdager at bilen er nedsnødd – eller veien fra gatedør/garasje er ufremkommelig. Da er det duket for stress – noe som igjen er meget belastende for kroppen. 

Dessverre er det kanskje ikke tid til det aller viktigste der og da; som det å varme opp først (dvs. 10 – 15 min med rolige bevegelser/gange etc.). En oppvarmet kropp takler nemlig mye bedre kulde og hardt kroppsarbeid. Snømåking er på mange måter den verste aktiviteten: Mange akuttinnleggelser for problemer med hjertet skyldes snømåking på morgenkvisten. De fleste sykehusinnleggelser for hjerteinfarkt skjer mellom kl. 05.00 og 09.00.

Men det er ikke bare snømåking som er en risikabel aktivitet. En del glemmer seg også når de blir bedt om å ta i et tak, f.eks. under flytting av tunge ting. En bør alltid varme opp før en skrider til verket! Om en går rett på sak, blir det å sammenligne med snømåkingens risikofaktorer.

Å sitte i bilkø, særlig hvis en har et tett program foran seg, som det å rekke et viktig møte, en flyavgang, en barnehage som snart stenger, osv. kan bli farlig, især hvis en irriterer seg mye. Da stiger blodtrykk og puls, samtidig som det frigjøres adrenalin som trigger hjertemuskelen.

Og hva blir så moralen? En kan ikke gardere seg mot alt, men det å beregne seg ekstra tid kan være en god greie. Det er tross alt bedre noen minutter for sent enn mange år for tidlig….

 

 

La andre få vite om dette innlegget..