Selvlaget matpakke populær

Hele 85% av de barna som lager matpakke selv, spiser den opp.

Det enkle er ikke bare det beste. Det er best på smak også… 

Hele 85% av de barna som lager matpakke selv, spiser den opp.Forskningsrådet har studert skolebarns matpakke og har kommet til interessante konklusjoner. Hele 85% av de barna som lager matpakke selv, spiser den opp. Tilsvarende tall for dem som overlater jobben til andre, f.eks. foreldrene, er bare 72%. Det er med andre ord vektige grunner for at barna bør lage matpakken selv! Om barnas nistevalg er spesielt sunt, er en annen sak…

Fire av fem skoleelever spiser brødmat til skolemåltidet, og det er kjøttpålegg som er mest populært. Brødmat er eneren for alle skoleslag, fra de minste til de største. Ca 30% spiser frukt til lunsj, rundt 12% grønnsaker. Det er bekymringsfullt at det på videregående skole er like mange som drikker brus som melk.

Det er lett å være etterpåklok og komme med gode råd når en har levd en stund. Jeg forstår godt at brus frister når det gjøres lett tilgjengelig på skolen. Men mange steder har man derfor fjernet brusautomatene og den usunne drikken fra skolekantinene. Dette er øyensynlig ikke nok. Men en har selvsagt ikke noen hjemmel for å nekte tenåringene adgang til nærmeste matbutikk, kiosk eller bensinstasjon. Til syvende og sist er skolematen den enkeltes ansvar. I 2012 går det ikke an å skylde på uvitenhet heller. Alle vet hvilken mat som ikke er sunn. En må bare ha mot og viljestyrke nok til å velge den usunne maten bort.

Tro meg, det går fint an… De første par-tre dagene er verst. Så går det seg gradvis til, og etter en stund savner en det ikke noe særlig. Fatt mot! Det går fint an å bli avvendt fra søtsaker, brus, hamburger. Samt matinntak på feile tider av døgnet…!

La andre få vite om dette innlegget..