Vår Shetland sheepdog «Kompis» er blitt voksen

Kompis... 820x420 september 2019. Foto john steffensen

Shetland sheepdog

Vår Shetland sheepdog er blitt 6,5 år og fremdeles i full vigør.

Kompis’ første leveår ble behørig dokumentert på johnsteffensen.no fra måned til måned. Det var mange artigheter forbundet med det å ha en liten hundevalp i huset. Det lille dyrets finurligheter og artige påfunn måtte dokumenteres, noe som bl.a. ble gjort gjennom serien «Valpens kval». Historien om Kompis fikk snart mange lesere, og etter hvert dukket også reportasjene opp i diverse numre av tidsskriftet til Norsk Shetland Sheepdog Klubb.

Kompis 430x430 september 2019. Foto john steffensen
Dette er kompis. Rase: shetland sheepdog. Alder: 6,5 år

Etter hvert som årene har gått, er Kompis blitt mer voksen. Han har funnet seg selv, og vi har funnet ham. Vi har vår greie sammen. Han kjenner våre rutiner, og vi kjenner hans. Noen ganger kan Kompis’ handlinger nærmest fortone seg som ritualer, det meste må liksom skje på en bestemt måte, slik som han alltid har vært vant til. F.eks. når han skal gå til ro for natten. Da vanker det alltid et par godiser på sengen. Først når han har fått disse, legger han seg til ro. Da sover han godt, og han er en skikkelig syvsover. Om pappa står tidlig opp, fortsetter Kompis å dra seg i hundesengen helt til det er mamma sin tur til å stå opp.

Kompis skjønner hva vi snakker om

Selv om han har sine ritualer eller vaner,  hender det stadig at han overrasker oss. For Kompis kan ligge helt rolig, og vi kan tro at han sover, men plutselig kan han sprette opp, forventningsfull og klar som et fly. Den plutselige adferdsendringen kan være et ord vi nettopp sa oss i mellom, som f.eks, at jeg tar en tur ut (stikkord «tur»), eller jeg går opp med bosset (stikkord «bosset»), eller nå kommer snart Vetle (stikkord «Vetle»). Straks han hører enkelte ord i samtalen, spretter han opp og er klar. Han blir bortimot ekstatisk, bjeffer, logrer og løper fra vindu til vindu. Kompis er klar, må vite, enten noen skal ut i hagen, opp med bosset eller at barnebarna er i anmarsj.

Elsker utfordringer

Shetland sheepdog er en meget lærevillig hunderase som elsker utfordringer. De vil gjerne bli stimulert og finner betydelig glede i nettopp dette. Om han kjeder seg, finner han på et eller annet for å få litt action. Han kan romstere med ballen som noen ganger inneholder «godiser». Det betyr at han vil trille ball og forsøke å finne frem til godsakene selv. Eller han kan gå bort til pakken med hundefor, dytte i den eller skrape rundt den. Det betyr at han er sulten. Eller han kan komme med teddybjørnen i kjeften. Da vil han enten leke, eller han er blitt så glad at han vil kvittere med å gi deg det beste og kjæreste han har; favorittbamsen.

Kompis med kosebamsen sin. Foto åse steffensen
Kompis’ favorittleke. Denne finner han frem når han er veldig glad, eller når han ønsker å vise sin takknemlighet. Foto: åse steffensen

Skikkelig kosegutt

Kompis er en skikkelig kosegutt. Han har verdens mykeste pels, den beste man kan forestille seg, og han er flott å se til. Kompis er en staselig kar. Han er utrolig snill og kjærlig, og han elsker å bli stelt og kost med. Da ligger han seg godt til rette slik at vi kan børste ham over alt – eller klø ham – på de beste plassene han vet. Shetland sheepdog har forresten en unik pels. Den tover ikke, floker ikke og han blir så godt som aldri våt til skinnet. Det må i så fall være når Kompis er i badekaret. Regner det, så rister han seg litt, og vips er han tørr igjen. Pelsen til en Shetland sheepdog er enestående og overgår mange andre hunderaser. Og som om ikke det er nok; pelsen glitrer og skinner i all sin prakt…

Les også om 3 former for løgn

Pysete

Er så alt bare problemfritt med Kompis? Nei, ikke helt. Han er en gjeterhund på sin hals, og dette er ikke alltid like enkelt. Han kan liksom ikke dele seg i to eller tre, og Kompis vil veldig gjerne holde flokken samlet. Da er det greiest at alle blir med på tur, ellers vet han ikke helt hva han skal gjøre. Han hater båter på fjorden. I og med at vi bor like ved sjøen, blir det en del å passe på. Da må han varsle, enten båten er mikroskopisk liten eller diger. Alt representerer en potensiell fare. Eller kanskje er det aller helst det at han er en skikkelig pyse…? Det samme gjelder biler. Noen av dem får passere i stillhet, mens andre må få sitt pass påskrevet. Da slenger han med kjeften og bjeffer. I tillegg kan han tenke seg å stoppe en og annen bil, og det er hjulene som trigger ham, det at de går rundt… Da gjelder det å holde fast hva man har, for Kompis kan plutselig fare ut mot et forbipasserende kjøretøy, og det oppleves litt slitsomt i blant. Trøsten får være at det heldigvis ikke er mange biler som kjører der vi pleier å gå tur. Så da blir det ganske fredelig. Som regel.

Les også: Se hvor effektiv kobbertape er mot snegler

Øynene røper ham

Vi er veldig glade i Kompis, og det føler vi er gjensidig. Kompis er meget oppmerksom og tidvis direkte empatisk. Hans blikk er utrolig uttrykksfullt, og han kan leses som en åpen bok. Kroppsspråket er ikke til å ta feil av, og det er øynene som røper ham. De vakreste hundeøyne vi vet om. Også det vet han, for Kompis forstår inderlig vel hvilke knapper han skal trykke på for å få det som han vil…

Les mer om Kompis som valp

Les om kaken som omtrent alle kan spise og som i tillegg er svært god!

 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..