Kremet havregrøt med vanilje

Havregrot. Foto christian wiediger unsplash. Johnsteffensen. No

Oppskrift på kremet havregrøt med vanilje 

Havregrøt klubben. Havregrøt er topp www. Johnsteffensen. No
Klikk på ikonet over for flere havregrøt-oppskrifter.

Havregrøtoppskrift
4 porsjoner
Tid: 15-20 minutter
 
Denne oppskriften er ikke deigete, men kremaktig og luftig. Den inneholder ikke melk, men mandelmelk, vanilje og kanel. Oppskriften er enkel og gir en silkemyk og deilig grøt. Den passer til hele familien og er glutenfri og vegansk – i tillegg til melkefri.
 
Oppskriften tar litt lengre tid å lage enn vanlig havregrøt. Vær også oppmerksom på forskjellen mellom mandelessens og mandelekstrakt. Her er det ekstrakt som anbefales, 
 
Dette trenger du:
♠ Ca 7 dl usøtet mandelmelk (Du kan også bruke 3 litt store tekrus som mål).
 
♠ Ca 3,5 dl havregryn (evt. 1 1/2 krus)
 
♠ 1 teskje kanel
♠ 2 ss søtningsstoff (tilpasses etter hvor «søtt» søtningsstoffet er i forhold til sukker.)
♠ Topping som du selv liker/ønsker
♠ 1/4 teskje salt
♠ 1 teskje vanilje-ekstrakt 
 
♠ Ca 7 dl vann (eller 3 krus)
 
Gourmet. Havregrøt-klubbens oppskifter på gourmetgrøt, havregrøt som har noe ekstra. Www. Johnsteffensen. No
Gourmet. Havregrøt-klubbens oppskifter på gourmetgrøt, havregrøt som har noe ekstra. Www. Johnsteffensen. No

For å lage havregrøt på komfyren tilsetter du havre, mandelmelk, vann, kanel og salt i en stor kjele satt på middels varme. La blandingen småkoke, rør rundt hvert minutt eller så. Ikke bruk lokk på kjelen.
 
Når det  begynner å koke, reduserer du varmen til middels lav og fortsetter å småkoke grøten i 12-15 minutter. Husk å røre ofte, eller til havregrynene tykner noe og får en kremet konsistens.
 
Fjern deretter grøten fra varmen. Bland inn vaniljeekstrakt og ønsket søtningsmiddel (hvis du ønsker å bruke noe søtt) til alt er jevnt fordelt i kjelen.
 
Hell den kremete grøten i boller og la den avkjøles i noen minutter før servering. (Havregrøten vil tykne noe mer etter få minutter). Topp den med din favorittsmak; frukt, nøtter, sjokoladebiter, bær e.l. for en deilig frokost, evt. bland dette inn i grøten.
 
Merk: Havregrynene starter ganske flytende, men når boblene blir litt større, vil du se at den begynner å tykne mer, samtidig som den forblir kremaktig. Hold havregrynene utildekket hele tiden, rør ofte og pass nøye på at det ikke bobler over eller at grøten svir i bunnen.
 
Du har kanskje lagt merke til at det er ganske mye væske i denne oppskriften. Det er meningen og bidrar til at grøten blir kremete mot slutten.
 
 

Foto øverst: Christian Wiediger (Unsplash) – Oppskrift inspirert av Haute & Healthy Living

 
 

La andre få vite om dette innlegget..