Havregrøt-klubben: Oppskrift 2 – «Havregrøt med kald nypesuppe»

Havregrøt og nypesuppe blir en svært sunn miks. Anbefales! Www. Johnsteffensen. No

Fifty shades of outmeal / Havregrøt-klubben

Femti nyanser av havregrøt 2

Havregrøt med kald nypesuppe - www. Johnsteffensen. No
Havregrøt med kald nypesuppe – www. Johnsteffensen. No

Denne oppskriften fant jeg for mange år siden. Havregrøt med kald nypesuppe er en flott variasjon i hverdagen, og er du litt lur, kan du lage den uten at det tar noe lenger tid.

Havregrøt Variasjon i hverdagen – Oppskrift 2  

Havregrøt med kald nypesuppe

Start med basisgrøten som jeg har beskrevet tidligere, dvs. en porsjon: Først 1,5 dl vann + 1 dl melk. (Du kan evt. kutte ut melken og bare bruke 2,5 dl vann). Gi 1 dl havregryn (store) et oppkok. Når det begynner å koke, skrur du ned varmen og lar det småkoke i 5-6 minutter. Rør om av og til så det ikke svir i bunnen. Når konsistensen er blitt «grøtete», er basisgrøten ferdig. Tilsett fra 1/4 til 1/2 ts salt per porsjon (prøv deg frem).

I tillegg trenger du kald nypesuppe. Jeg har tidligere fortalt at Ekstrøms og Toros nypesupper ikke lenger fins i norske matbutikker, men dette har heldigvis endret seg noe. Enkelte Meny-butikker (dvs. Norgesgruppen) tilbyr i dag Ekstrøms nypesuppe i pulverform, og det synes jeg er et kjempeflott tiltak. Svenskene bruker nypeprodukter mye mer enn oss nordmenn, og kanskje er det den store andelen svensker som jobber i Norge, som gjør at nypesuppe atter er å få kjøpt enkelte steder. Hvis din butikk ikke fører nypesuppe, kan du be dem ta inn dette utmerkede og sunne produktet. Om du ikke finner nypesuppe i ditt nærområde, kan du lage suppen fra grunnen av. (Se oppskrift nedenfor). Har du IKEA i rimelig nærhet, kan deres «Dryck Nypon» også benyttes.

Slik lages nypesuppe:

Du trenger:  

2 til 3 ss nypeekstrakt (selges i de fleste matbutikker), 1 liter vann, Sukker (etter smak), 1 ½ ss potetmel, Kaldt vann.

            

Fremgangsmåte:

Bland nypeekstrakt i vannet. Smak til med sukker. Kok opp. 

Rør potetmelet ut i litt kaldt vann og rør jevningen inn i den kokende suppen. 

Kok raskt opp og ta kjelen fra platen. 

Når suppen er kald, settes den i kjøleskapet. Senere kan du helle kald suppe over den varme havregrøten. Herlig!

Det beste er å lage nypesuppe til flere havregrøt-måltider og oppbevare suppen (f.eks. 1 liter) i kjøleskapet. Dermed er det bare å helle den kalde suppen over den varme grøten og sette resten av nypesuppen tilbake i kjøleskapet til senere havregrøt-måltider. Nypesuppe og havregrøt utfyller hverandre på en utmerket måte. De fremhever hverandres smak og gir en spesielt velsmakende totalopplevelse. Dessuten gir retten en svært sunn start på dagen. Anbefales!

Neste oppskrift: Blåbær-halichi med kirsebæryoghurt
Sjekk også havregrøt gourmet oppskriften på «Sjoko-Xplosion»

 

La andre få vite om dette innlegget..