Næringsdrivende i Bergen sentrum fortviler

Dette mener jeg, john steffensen

Politikere toer sine hender:

«Ikke politikernes feil at sentrumsbutikkene sliter…» Jo, dere har faktisk veldig mye av skylden…

Kong Oscars gate i Bergen er blitt ny og fin. Etter to års gravearbeid og en total trafikkomlegging fremstår Kong Oscars gate nå i ny prakt. Det er bare et problem; gaten er folketom. De næringsdrivende fortviler, de kan ikke drive butikk når kjøperne uteblir.

Bloggført - dette mener john steffensen

Det er mange grunner til at butikkene bukker under i sentrum. I så måte er de næringsdrivende i Kong Oscars gate intet unntak. Gravearbeidet gjorde gaten utilgjengelig, og snart valgte kundene å handle andre steder. Den store gjennomgangstrafikken er borte, for Kong Oscars gate er stengt for biler. Det er heller ikke bra at mange gårdeiere forlanger en alt for høy pris for butikklokalene.  Kjøpesentrene rundt Bergen er blitt større og flere, og byens sentrum er blitt vanskelig tilgjengelig for dem som bor i utkanten.

Mer enn 1600 originalskrevne innlegg på www. Johnsteffensen. NoForleden leste jeg om en sentral bergenspolitiker som toet sine hender og sa at det ikke var politikerne sin feil at butikkene i sentrum hadde det vanskelig. Hun oppfordret folk til å ta sentrum i bruk for å støtte opp om de som driver butikk i bykjernen. Det forundrer meg virkelig at mange politikere ikke har tatt inn over seg at de selv bærer et betydelig ansvar for begredelighetene. De har fjernet hopetall av parkeringsplasser, de har økt parkeringsgebyrene betydelig, de har innført bompenger som er hinsides, og de gjør sitt beste for å skremme folk fra å dra inn til bykjernen bl.a. med trusler om å øke bompengesatsene til det absurde. Om ikke folk tar til vett og lar bilen stå.

Søndagsstille gater i hverdagen

Politikerne har et betydelig ansvar for det som har skjedd i bykjernen. Ikke bare i Kong Oscars gate. Jeg er selv oppvokst midt i sentrum, og jeg blir alltid like nedstemt når jeg en sjelden gang rusler rundt i min barndoms by. Lite er gjenkjennbart. Tomme, nedstøvede butikklokaler griner mot oss over alt. Gater som for noen tiår siden yrte av liv, ser ut som søndagsstille, sovende og livløse streder. Dette er bare trist. Uendelig trist.

Nye hus har dukket opp siden min forrige bytur

Nå er det faktisk så lenge mellom hver gang jeg besøker bykjernen, at endatil nye hus har dukket opp siden forrige gang jeg var her. Det sier litt om min besøksfrekvens. Jeg finner faktisk svært få grunner til at jeg skal stikke innom sentrum. En stund holdt tannlegen min til her, men da han gikk ut av livet, forsvant også jeg ut av sentrum. Nå er jeg turist i egen by de få gangene i året jeg drar inn til sentrum. Kong Oscars gate var like i nærheten av der min far hadde forretning og Strandkaien der jeg selv bodde i 24 år. Da var det et yrende liv alle steder. Nå er mange av sentrumsgatene bortimot folketomme. Og svært mye av grunnen til dette er politikere som dessverre ikke har hatt evne til å se konsekvensene av sine vedtak. Når en byråd toer sine hender og påberoper seg politikernes uskyld, gremmes jeg. 

Stakkars de som skal drive butikk i sentrum. Den eneste kjøpmannen som er noenlunde tilfreds i Kong Oscars gate, har funnet redningen på Internett. Han tilbyr varene sine også på nett, og det har vært løsningen for ham. Men så var det dette med folketomme gater… Netthandelen er neppe et skritt i riktig retning i så måte. Men i nøden spiser som kjent fanden fluer. Eller kanskje var det snarere naken kvinne som lærte å spinne…

Følg julekalenderen 2018 på www. Johnsteffensen. No. Lær nye ting hver eneste dag frem til julaften.

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Næringsdrivende i Bergen sentrum fortviler”

Comments are closed.