Bananfluer til besvær

Bananfluer kan være til fortvilelse. Men det går an å ta kampen opp... (www. Johnsteffensen. No)

Bananfluer til besvær

Bananfluer får mange til å se rødt! Det går an å få gjort noe med det. Men det er ikke gjort i en feidrei... (johnsteffensen. No)De er ikke lett å bli kvitt, bananfluer, fruktfluer eller småfluer… Ser at flere Facebookvenner ergrer seg over de bittesmå fluene som særlig om høsten surrer rundt i huset – og aller helst i kjøkkenet. Klaps, fluesmekker eller andre mekaniske innretninger hjelper lite mot disse små, ekle flygemaskinene.

Det mangler ikke på råd om hvordan man får bukt med uvesenet. Kanskje kan noe av det påfølgende bidra til et fluefritt kjøkken hos deg:

Råd for å bli kvitt bananfluer:

Søppel som inneholder matavfall, fjernes. (Ut av huset med det!) Dette er «et must»!

 Fruktfat som står fremme, fjernes. Legg frukten i kjøleskapet, spesielt hvis frukten er godt moden.

Vineddik eller cidereddik, dvs. et par teskjeer i en krukke eller et glass, har en utrolig tiltrekningskraft på bananfluene eller fruktfluene. Dersom du sørger for at eddiken kommer i bunnen av glasset (uten å treffe kantene først), har du lagt et godt grunnlag. Kanskje det aller beste er at du bruker en liten trakt som vender ned i glasset med vineddik. Etter hvert trekker småfluene ned gjennom traktåpningen, men makter ikke å finne veien ut igjen.

Du kan prøve med en teskje salmiakk til en liter vann når du vanner blomstene. Det er ønskelig at potteplantene gis minimalt med vann når du prøver å bli kvitt småfluene. Om jorden får tørke helt opp i en kort periode før det vannes på nytt, så er det glimrende.

Det kan også være en idé å senke innetemperaturen, samt lufte godt.

Dersom slukene i huset lukter litt surt, digger bananfluene, fruktfluene eller småfluene dette. Om du heller litt klor eller salmiakk i slukene, skygger de snart banen… 

Insektsspray er effektivt, men de fleste vegrer seg for å bruke gift innendørs. Vil du likevel gjøre dette, tenk deg godt om før du sprayer i vei.

Bananfluer elsker eddik. De vet bare ikke hvor farlig den er…

 Det mest effektive rådet er trolig dette; å plassere flere små depoter (glass) med eddik og/eller vin, gjerne rødvin eller rødvinseddik. Men ha i en dråpe ZALO, for da ødelegges overflatehinnen som bananfluene ellers vil kunne gå på. Zalo får hinnen til å sprekke, og dermed drukner småfluene!

Hvis du vil prøve å ta bananfluer «på fersken» eller forsøker å knerte dem, er det ikke enkelt. De reagerer lynraskt på det minste tegn til bevegelse. Om du plasserer eggeglasset med omhu, kan du f.eks. etter noen timer bruke giftspray på fluene som koser seg i vineddiken. Bananfluer elsker eddik, de vet bare ikke at de kommer til å dø av den… Det mest effektive er likevel eddik eller vin med en dråpe Zalo. Det virker!

Lykke til i jakten på bananfluer til besvær!

 

La andre få vite om dette innlegget..