Frostmålere. Nå tar hunnene seg opp i plommetreet, men ikke hos meg…

Se hvordan frostmålerne forbereder vårens elendigheter www. Johnsteffensen. No

Frostmåler-hunnene sitter i klisteret. Kjedelig for dem, bra for meg.

Se godt på disse bildene… En bred dobbeltsidig «teppe-tape» har fanget mange frostmåler-hunner som bokstavelig talt sitter i klisteret. Hunnene kommer seg verken opp eller ned. Stadig flere målere kommer til hver dag, men de får seg ikke videre. Frostmålerne kan gjøre stor skade på frukttrær når knoppene skyter om våren. Dersom frostmåler-larvene får arbeidsro da, kan hele treet i løpet av få dager bli ribbet for så vel blader som blomsterknopper.

Nå har frostmålerne våknet til liv

Frostmålere. Hunner forsøker å komme seg opp i plommetreet www. Johnsteffensen. No
Dette er frostmåler-hunner som forsøker å ta seg opp i plommetreet for å parre seg. Hunnene er uten vinger, mens hannene kan fly. Disse hunnene har jeg effektivt stoppet med dobbeltsidig tape. Foto: john steffensen/www. Johnsteffensen. No

Det har seg slik at frostmåleren (som egentlig er en sommerfugl) på sensommeren slipper seg ned på bakken som utvokst larve, etter å ha forsynt seg grådig av blader og knopper i vekstsesongen. På bakken spinner larven en kokong rundt seg. Inni kokongen har frostmåleren sitt puppestadium, hvilestadiet mellom larve og insekt. Den voksne sommerfuglen klekkes ofte etter de første frostnettene om høsten.  Det er da elendigheten begynner. Hunnene som ikke kan fly, kryper da opp langs trestammen og frem til de ytterste greinene. Vel oppe i treet produserer de vingeløse hunnene et feromon (luktstoff) som tiltrekker seg hanner langt bortefra. Hannene som kan fly, opptrer gjerne flere sammen og tiltrekkes bl.a. av lys i nattemørket. Du har helt sikkert sett dem der de i hopetall svermer rundt utelampen eller sitter på vindusglasset utenfor et opplyst rom. I tretoppen og på greinene finner parring og egglegging sted. Eggene (300 – 400 per hunn) overvintrer  i barken og på greinene. Om våren klekkes eggene, og de svært glupske larvene gjør sin ubarmhjertige entre, til treets og hageeierens store fortvilelse.

Nå kommer frostmåler-hunnene i stort antall, men blir effektivt stanset

Den dobbeltsidige tapen som jeg har surret rundt trestammen, stanser frostmåler-hunnene som akkurat nå (i november) forsøker å komme seg opp i plommetreet for å gjøre seg klar til parring og egglegging. Trolig vil dette tiltaket gjøre sitt til at det blir færre larver i plommetreet i 2020. Det er i hvert fall gledelig at tapen ser ut til å fungere.

Se hvordan brunsneglen reagerer på kobbertape

Vanskelig å finne en egnet tape, men det løste seg…

PS! Det var ikke lett å finne egnet tape. Jeg forsøkte flere varianter, men til slutt fant jeg en gammel dobbeltsidig tape av den typen som fester tepper til golv. Selv om tapen var over 20 år gammel, fungerte den fint.

Epleskurv i hagen. Hvordan unngå epleskurv... Www. Johnsteffensen. No
Du vil trolig like serien «epleskurv». Klikk på bildet.

 

La andre få vite om dette innlegget..