Tallinn – Europas best bevarte middelalderby

Europas best bevarte middelalderby; tallinn. En av byportene som fører inn i gamlebyen. (foto: johnsteffensen. No)

Beste middelalderby Beste julemarked Tallinn har det meste

I Tallinn, Estland: John Steffensen (Tekst & fotos) 

Tallinn er hovedstaden i Estland, østersjølandet som ligger like sør for Finland. Den estiske hovedstaden regnes som Europas best bevarte middelalderby. Den gamle delen av Tallinn er så avgjort verdt et besøk, for her fins mye historie innenfor de gamle bymurene.

Som inngangen til en eventyrverden er en av byportene i middelalderbyen tallinn. (foto: johnsteffensen. No)

 

Vi bodde midt i gamlebyen, på et litt slitt hotell med sjel. Men selv om Hotel Barons ikke helt levde opp til navnet sitt i den forstand at det kunne bli assosiert med baroner og baronesser, så var ikke hotellet verre enn at vi fint kan tenke oss å bo der enda en gang. For Hotel Barons ligger midt i smørøyet i Europas best bevarte middelalderby. Vi kan vanskelig se at det går an å bo mer sentralt i Tallinns pittoreske og svært så fascinerende gamle bydel.

For det er gamlebyen som er noe i Tallinn. Alt utenfor de gamle bymurene har en sett før, bare mye bedre. Det Tallinn som ble oppført etter middelalderen bærer preg av at Estland lenge ble styrt av russerne. Stalintidens fotavtrykk er fremdeles tydelig overalt.

Torget som huser europas vakreste julemarked pluss torgdag hver onsdag året rundt. (foto: johnsteffensen. No)Middelalderby som yrer av liv

Men ikke i Europas best bevarte middelalderby. For denne er utrolig godt bevart og en meget spennende severdighet som absolutt frister til gjentakelse. Gjennom generasjoner har en tatt svært godt vare på bygningsmassen, og de siste års bevaringtanker har bidratt til at middelalderbyen fremstår som et eneste stort, pulserende museum. Det er ikke vanskelig å bli henført av dette, for her er det liv – overalt.

Turistene strømmer til den gamle Hansastaden i hopetall, noe de mange cruiseanløpene bidrar til. Det har blant annet ført til at prisnivået i gamlebyen er høyere enn ellers i Tallinn, cirka 25%.

Det estiske kjøkken var vi ikke like godt fornøyd med, selv om vi etter hvert kom over et spisested som det ikke var noe å utsette på: «Restoran Kaerajoan» midt på torget i gamlebyen. Den lokale ostevarianten Sareena (smoked cheese) var superb. Vår følgesvenn som er kresen på øl, snakket varmt om Saku Tume, det sorte ølet, i følge ham svært velsmakende, fyldig og godt brygget. På nevnte restaurant drakk vi en aldeles fenomenal lokal pærecider, i tillegg til at vi valgte et knippe utvalgte estiske retter, lekkert dandert på en stor brikke.

Eventyrlig julemarked i snøhvit middelalderby

Restauranter fins over alt i gamlebyen. Dessuten en mengde souvenirbutikker og boder. Målgruppen er åpenbar; de mange turistene som hvert år strømmer til Estlands berømte middelalderby.

Det fins også andre forretninger i bydelen, og markedsplassen (som for øvrig kun benyttes til salgsvirksomhet onsdager, pluss de fleste dager i perioden 1. desember – 8. januar, da som Europas koseligste og mest eventyrlige julemarked), er «et must» for alle turister.  På markedet presenterer lokale produsenter sine håndverk og hjemmelagede produkter, i et stort og meget kreativt utvalg. Også dette en flott opplevelse å ta med seg.

Nytt Tallinn-reisebrev følger… For mer info om Europas best bevarte middelalderby, sjekk bl.a. Tallinn-info .

Opplevelsene står i kø rundt hvert eneste hushjørne. Middelalderbyen tallinn er fantastisk! (foto: johnsteffensen. No)

La andre få vite om dette innlegget..