Årets beste julehefte…?

Ruffens jul - årets vakreste og beste julehefte

Dette må være årets beste julehefte!

«Ruffens Jul» – Det vakreste juleheftet på flere år

Ruffens jul. Forsiden av årets julehefte, 2014.
Ruffens jul. Forsiden av årets julehefte, 2014.

La det være sagt med en gang; jeg er ikke en som har det med å kjøpe julehefter. Det har riktignok blitt en del i årenes løp, for julehefter er jeg liksom flasket opp med. Tradisjonen med julehefter er visstnok utelukkende en norsk greie, ingen andre land har et tilsvarende konsept. Juleheftene er big business i Norge, og i år er det henimot 50 ulike julehefter i handelen. Rekord er det imidlertid ikke, for noen tilbake var det bortimot 80 ulike julehefter å få kjøpt.

Da jeg var liten, kjøpte jeg en del julehefter; jeg husker særlig godt Knoll og Tott, Finbeck og Fia, Vangsgutane, Smørbukk og Stomperud. Etter hvert som jeg ble større, vokste jeg også fra juleheftene. Nå ble det bare sporadiske innkjøp, ikke minst da vi fikk barn selv. Da ble juleheftene kjøpt for å korte ned ventetiden på selve julaften. Julehefter var en del av julestrømpen som nissen la igjen natt til julaften.

I år har jeg imidlertid kjøpt ett julehefte etter anbefaling av NRKs juleheftekspert, Arild Wærness. Han har i mange år rangert julehefter for NRK, og han har full oversikt og peiling. Wærness er nemlig en svært ivrig tegneserieentusiast og har vært blant stifterne av Raptus tegneseriefestival i Bergen, der han bl.a. har hatt hovedansvaret en rekke ganger.

I radioprogrammet «Hordaland i Dag» (1. desember) ga han sin vurdering av årets julehefter. De tre beste var etter hans mening: Bronse: «Kollektivet». Sølv: «Flåklypa». Gull: «Ruffens jul». Sistnevnte julehefte omtalte han i svært så rosende ordelag og uttalte blant annet at dette var det vakreste juleheftet på mange år. Det er i en klasse for seg.

Dermed ble nysgjerrigheten vakt; jeg måtte sjekke «Ruffens Jul», for dette var øyensynlig et helt spesielt julehefte. Kanskje et hefte jeg burde ta godt vare på – et slikt som det ikke går tretten av på dusinet…

Det var litt problematisk å få tak i det, kanskje fordi mange andre også hadde fått øynene opp for Thore Hansens genistrek «Ruffens jul»? I den tredje forretningen hadde de noen få eksemplarer. Jeg bladde litt i det i butikken, og det tok ikke mange sekundene å bestemme seg; jo, dette er et svært flott julehefte! Fredrikstadtegneren Thore Hansen, som i mange tiår har vært illustratør i ulike sammenhenger, har satt sitt umiskjennelige preg på heftet. Tegningene er fenomenale. Dette er kunst! Sammen med tekstforfatter Tor Åge Bringsværd har de to skapt et fantasifullt, vakkert, morsomt og rørende eventyr om sjøormen Ruffen som kommer julenissen til unnsetning. Jeg skal ikke røpe for mye av historien, bortsett fra at den også har vært utgitt i bokform for noen år tilbake. Nå er den imidlertid blitt omarbeidet til julehefte, og dette har vært et vellykket prosjekt. «Ruffens jul» er et julehefte utenom det vanlige, et hefte som holder svært høye kunstneriske kvaliteteter. Løp og kjøp!

1  2  3  4  5  6

«Ruffens Jul» –  Tegninger: Thore Hansen. Tekst: Tor Åge Bringsværd.  Forlag: Bestselgerforlaget og Gyldendal – Pris: kr 59,90

La andre få vite om dette innlegget..