40 år siden Ungdomskoret Sanctus så dagens lys…

Musicalen "sangen om via dolorosa" øvde sanctus inn i to ulike versjoner som ble fremført med noen års mellomrom. Denne plakaten er fra den andre oppsetningen av påskemusicalen.

Sanctus er blitt 40 år!   

Det er nesten ikke til å tro…

Faksimile fra programheftet for "sangen om via dolorosa". Bilder tatt under innøvingen av musicalen.Tiden flyr, det er helt sikkert! Om få dager er det 40 år siden Ungdomskoret Sanctus hadde første øvelse i Åsane, Bergen. Lite visste man da at dette Ten Sing-koret, som de første månedene holdt øvinger i musikkrommet på daværende Åsane Gymnas inntil rommet ble alt for lite, i de kommende årene skulle bli et stort, ettertraktet og nyskapende kor, for ikke å si et helt ungdomsarbeid.

Korets stifter, John Steffensen, hadde sin bakgrunn fra Ten Sing Bergen, et kor han deltok i fra oppstarten. Etter noen aktive år i det flotte ungdomsarbeidet som ungdomsprest Kjell Grønner stod for i Ynglingen, ble John heltidsengasjert i Åsane menighet. Det var drømmen om å starte et tilsvarende kor i bydelen, som gjorde at Sanctus så dagens lys 1. februar 1973.

Musicaler ble Sanctus sitt varemerke

I en årrekke bestod koret av rundt 120 medlemmer. Sanctus hadde sitt eget konsept, et konsertprogram som ikke var noen kopi av de andre Ten Sing-gruppene. Dermed ble det de første 10 – 12 årene hovedsakelig selvlaget materiale for Ungdomskoret Sanctus, dvs. diverse musicaler.

«Sangen om Via Dolorosa», «Rotløs» og «Synderinnen» – samt kabaretforestillingene «At det går an» og «Når sant skal synges» var noen av oppsetningene som Sanctus kunne friste med både i Bergen og omegn, og under ulike turneer i inn- og utland.

Dyktige dansere, under ledelse av Sidsel Anfinsen (Faye Warberg), løftet Sanctus-forestillingene enda noen hakk. Da NRK produserte en TV-serie på fem programmer som tok for seg kristen sang og musikk-tradisjon i Norge gjennom 1900-tallet, ble Sanctus valgt til ett av programmene nettopp fordi koret hadde benyttet dans på en særpreget måte i kirkelig sammenheng.

Musicalen "sangen om via dolorosa" øvde sanctus inn i to ulike versjoner som ble fremført med noen års mellomrom. Denne plakaten er fra den andre oppsetningen av påskemusicalen.Selv om det var Steffensen som sto bak musicalene, nøt Sanctus godt av samarbeidet med Asbjørn Devik som både arrangerte sangene/melodiene for koret – og noen ganger hjalp til med innøvingen. Sanctus-orkesteret sto for kompet, noe de alltid løste på elegant vis.

Sanctus musical på flere språk

Richard Mure Exelby oversatte musicalen «Sangen om Via Dolorosa» til engelsk – og hele denne utgaven, dvs. musikken, fins på Internett under engelske tittelen «Ballad of The Via Dolorosa».  Sanctus-musicalen er senere blitt fremført av en rekke andre kor og grupper. Musicalen fins endatil i flere oversettelser.    

Ungdomskoret Sanctus eksisterer fremdeles som en del av Åsane menighets ungdomsarbeid, men repertoaret er annerledes nå enn da Sanctus startet opp for førti år siden.

Om du har hatt en eller annen tilknytning til Ungdomskoret Sanctus, og vil vite mer om hvordan 40 års-jubileet skal markeres, kan du kontakte Karen Cecilie Heldal, Ingunn Vangen eller Knut Vidar Garlid.  

Disse er, sammen med flere andre, engasjert i jubilumsmarkeringen for Sanctus.

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “40 år siden Ungdomskoret Sanctus så dagens lys…”

  1. Hei!

    En stund siden sist…. Jeg er stolt av å ha vært medlem i Sanctus, det var den gangen jeg var med et flott Ten-sing kor med en dyktig leder, så takk for det John. Mange ting i livet mitt endret seg etter møte med dere, faktisk til det mer positive for meg. Hils til alle på jubileumet i morgen. Synd at jeg ikke får vært med.

    Mvh Ingebjørg

    1. Tusen takk for din hjertevarme tilbakemelding 🙂 Det var en fin tid vi hadde. Det Sanctus jeg hadde ansvar for, var en FLOTT gjeng ungdommer, på øvelser, leirer, weekender, konserter, turneer, studioarbeid etc. Har som deg, svært mange gode minner fra den gang da! Ønsker deg alt godt, Ingebjørg!

Comments are closed.