Sing Out inntok Bergen med storm. 350 tenåringer tegnet seg på venteliste.
Det oppsto uenighet på kammerset. Hva var det egentlig som skulle startes…?
Jeg har tidligere skrevet om daværende ungdomsprest og sekretær i Ynglingen (Bergen) som på oppfordring fra den eldre damen Eva Sundt, reiste til Hamburg og overvar en stor konsert med Sing Out America i byens messehall. Den amerikanske ungdomsgruppen fremførte et show som var et fyrverkeri av moderne rytmer, instrumentalnumre, soloprestasjoner, koreografi, dans, sang, fest og farger. Dette var underholdning i særklasse, men det var først og fremst et tydelig budskap om håp, samt en utfordring til å ta ansvar for hverandre uansett hudfarge, bakgrunn, religion, kultur osv. Sing Out America hadde ingen kristen forkynnelse, men formidlet et klart budskap gjennom topp engasjerte ungdommer som i fellesskap hadde forpliktet seg til å jobbe for det gode i mennesket. Noen år senere endret gruppen navn til Up With People.
Sing Out-invitasjon
Kjell Grønner begynte straks å leke med tanken om å overføre konseptet til Norge. Moderne sang og musikk var en viktig del av norsk ungdoms hverdag, og kanskje kunne en gjennom bruk av fengende rytmer og ungdommens egen musikk, bidra til at kristent ungdomsarbeid ble implementert i de unges liv? Etter hvert kom flere sentrale ungdomsledere i Bergen sammen og la planer for å invitere Sing Out Deutschland til byen, et ensemble som var blitt startet etter konserten i messehallen i Hamburg. I 1967 ble den tyske gruppen invitert til 17. mai-fest for tenåringer i Bergen, og Sing Out takket ja til innbydelsen.
Uenighet
Kjell Grønner skrev noen år senere: “Det ble litt av et arrangement! De tyske ungdommene var smittet av “basillen” og fremførte et show som tok pusten fra de 700 unge som deltok på festen. Sing Out eller Ten Sing? Det var uenighet på kammerset..? Sing Out-bevegelsens folk ønsket naturlig nok å starte Sing Out også i Norge. En slik gruppe skulle være nøytral i forhold til kirke og kristendom. Hvis vi skulle være med, ville vi selvsagt at arbeidet skulle bli en del av den kristne ungdomsbevegelsen innen Den norske kirke, tilknyttet KFUK/KFUM. Sing Out ønsket å starte straks, hvilket de også gjorde, mens vi ønsket å planlegge og tilrettelegge for et litt lenger perspektiv – til over sommerferien. Da vi møtte til første øvelse for Ten Sing i Bergen, 4. september 1967, var nok det meste av luften gått ut av Sing Out-ballongen, gruppen som hadde blitt startet i begeistringens rus. Den hadde ingen ideologisk-organisatorisk tilknytning som holdt i lengden, men fikk altså være med på å gi starten til det store ungdoms-eventyret i Norge; Ten Sing-bevegelsen.”
Snøballen var begynt å rulle
Ingen av dem som var med fra starten i Bergens Ynglingeforening, hadde forestilt seg hvilken enorm suksess Ten Sing skulle bli. Snøballen var begynt å rulle, og i løpet av ett års tid var den i ferd med å bli stor, veldig stor. Snøballen skulle ikke bare rulle over Norge, snart kom det Ten Sing-kor også i mange andre land, like til Sør Korea. I denne serien om Ten Sing på www.johnsteffensen.no vil fokus være på de første gylne Ten Sing-årene. I 2017 er det femti år siden det hele startet, og om du vil vite mer om hvordan dette jubileet skal markeres, kan du sjekke Facebook-gruppen “Bergen Ten Sing jubilerer i 2017”.