Stor dyretragedie i nabolaget

Dyretragedie i bergen. 24 selvdøde hjort funnet langs en strekning på ca 3 km. Foto: john steffensen

Stor dyretragedie

24 døde hjort i løpet av seks uker innenfor en veistrekning på 3 kilometer

Denne kalven lå død bare tre-fire meter fra moren, som også hadde omkommet. Foto: john steffensen
Enorm dyretragedie. I dag fant jeg tre døde hjort i løpet av noen få hundre meter. Denne kalven lå to meter ovenfor veien. Tre-fire meter unna lå også kalvens mor død. Noen hundre meter bortenfor lå det enda et dødt dyr. Så langt har 24 hjort omkommet i løpet av seks uker på en strekning på ca 3 kilometer. Foto: john steffensen

Det er virkelig sjokkerende. En enorm dyretragedie utspiller seg i mitt nære nabolag i Bergen kommune. Bare på en 3 kilometer rett strekning er det i løpet av seks uker funnet hele 24 døde hjort, 22 av dem selvdøde. Trolig er det mangel på mat og vann som har ført til dyretragedien, men viltnemnden har tatt prøver av noen av de døde dyrene for å forsøke å finne om det også kan være andre årsaker til dyredøden.

Les også: Hjort dør i hopetall

I dag fant jeg selv tre døde hjort (se bildene) innenfor en luftlinje på ca 400 meter. De to som er avbildet, trolig en mor og kalv, ble funnet to meter ovenfor veikanten, bare 3-4 meter fra hverandre. Det tredje døde dyret befant seg noen hundre meter bortenfor, også dette nært veien – cirka 10 meter ovenfor.

24 døde dyr

På seks uker er det funnet hele 24 døde hjorter innenfor en veistrekning på 3 kilometer. Og dyredøden er trolig bare toppen av isfjellet, for ingen vet hvor mange andre dyr som ligger døde lenger borte fra veibanen. Og er dyretragedien i nabolaget representativ for hvordan situasjonen er i Bergensområdet for øvrig, tør jeg ikke tenke på hvilket enormt antall døde dyr det kan være snakk om.

Hjort midt på lyse dagen

Hjorten har hatt betydelige problemer med å finne mat og drikke denne vinteren. Store snømengder i fjellet har tvunget dyrene ned til sjøen – til områder der folk bor. Dyrene har ferdes over alt, og de har ikke vært redd mennesker i det hele tatt. Selv opplevde jeg en hjort som gresset rett utenfor gjerdet vårt midt på lyse dagen mens jeg stelte i hagen. En nabo som har hester, får hver dag følge av flere hjort som også vil ha gress når hun forer hestene. Forleden så jeg en annen nabo, som også har hester, mate hele 7 hjortedyr samtidig som hun matet sine to hester. Forleden så jeg selv 8 hjort da jeg gikk tur med hunden. Disse dyrene var heldigvis i live, men i dag fant jeg altså 3 døde dyr da jeg gikk den samme turen med min firbeinte lille venn.

Hjort i hopetall hver eneste dag

Det fins alt for mange hjort i området, det er helt tydelig. Og det er ubegripelig at en kilometer fra der jeg bor, fins det tre gårder som tilsammen bare har lov til å felle ett dyr i jakttiden, en hjort som brukene må dele seg i mellom. Fellingskvoten reflekterer trolig det som en annen nabo fortalte; at han tidligere kunne se 6 – 7 hjort totalt i løpet av et helt år, mens han nå ser like mange i løpet av noen timer. Nesten hver deg.

Ufattelig trist

Ett er i hvert fall sikkert; mange dyr påføres store lidelser fordi de ikke finner nok mat. Nå vil det etter hvert bedre seg når våren gjør sitt inntog for alvor. For ordens skyld: Undertegnede har aldri vært på hjortejakt, har ingen fellingsløyve eller tatt noen jaktprøve, og han har heller ingen planer om å gå på hjortejakt. Men det som skjer like utenfor stuedøren vår, er bare så ufattelig trist. Trolig hadde dyretragedien vært unngått dersom en hadde gitt tillatelse til å felle flere dyr når en kunne jakte på dem.

La andre få vite om dette innlegget..