Madeira frister stadig flere…

Madeira er blomster - i alle mulige fasonger. Her fra hotellhagen til porto mare. (foto: johnsteffensen. No)

Madeira – Reisebrev nr. 12 

Stadig flere nordmenn får øynene opp for Madeira

Av John Steffensen

OBS! Sjekk også leserkommentarer nederst på siden!

Madeira er blomster - i alle mulige fasonger. Her fra hotellhagen til porto mare. (foto: johnsteffensen. No)Sommerferie i Norge kan være et risikoprosjekt, for det er aldri godt å vite hvilken sommer en får. Noen år regner den bort, og temperaturen oppleves heller ikke særlig sommerlig… Andre år kan det være tørt og fint i lange perioder, og gradestokken stiger til godt over tjue.

Da er Norge et fantastisk sted å feriere, og en tenker at Syden kan være Syden, for der blir det fort alt for varmt.

Men ikke på Madeira…

Fra funchal (turisphoto)På Madeira er temperaturen svært så behagelig, omtrent som en god norsk sommer det meste av året. Temperaturer rundt 22-26 grader takler vi nordmenn godt. En renner ikke vekk på Madeira. Fordi øya ligger et stykke ut i Atlanterhavet, kan den også være noe «luftig». Litt vind er det gjerne, og stort sett føles denne behagelig og velkommen. De tørreste månedene er juni, juli og august, og det er stor forskjell på sør og nord. Sørsiden av øya er tørrest (se et annet av mine reisebrev).

Vi nordboere føler oss vel på Madeira, for dette er Atlanterhavets flytende blomsterbukett – et frodig sted hvor mengdevis av planter stortrives. Dette viser seg blant annet ved at blomster som vi kjenner fra Norge – og som hos oss er små potteplanter eller stueplanter, vokser vill på Madeira. Og da ikke som puslete kvaster, nei på Madeira er potteplantene trær. Og det er nesten så en ikke tror sine egne øyne; går det virkelig an at stueplanten kan bli så omfangsrik? Mannshøye julestjerner som endatil vokser fritt. Et hav av frodige hortensiaer, og praktfulle kamelia. Buskformete og små i Norge, trær på Madeira.

Funchal by night (tourisphoto)Madeira et Mekka for planteinteresserte

En kan gjerne tro at hele øya er like frodig, men det er ikke tilfellet. Madeira er en vulkansk øy, og det fins områder som er noe mer karrig enn andre. 

Hovedinntrykket er likevel frodigheten, for det meste av øya er særdeles planterik! Verdens kanskje mest berømte jakaranda-allé fører f.eks. inn til Funchal, Madeiras største by. Titusenvis av 5 cm nydelige, store blå blomster utgjør et fantastisk skue i april og mai.

Opplevelsesrike madeiras mest kjente blomst; strelitzia. Kommer opprinnelig fra sør-afrika. Blomsten kalles også paradisfugl og er i samme familie som banan. Strelitzia er fargesprakende. Den fins i mange varianter. Blomstene dukker opp en etter en fra et horisontalt høyblad. Når blomsten har åpnet seg, ser den ut som fjær på et fuglehode der høybladet er nebbet. (foto: johnsteffensen. No)Vi kommer heller ikke utenom strelitzia, Madeiras kanskje mest kjente plante. Ofte kalt paradisfugl. Elsket av mange på grunn av sin elegante blomsterstand, mens andre synes den virker litt kunstig og stiv. 

Uansett hvordan en ser på strelitzia; fargesprakende og original er den i hvert fall, og likheten med en fugl er påfallende. Planten kommer opprinnelig fra Sør-Afrika (fra Kapplandet), men fins altså i hopetall på Madeira. Mange turister kjøper strelitzia og andre Madeirablomster til minne om ferieparadiset. Disse må imidlertid pakkes og sendes som spesialbagasje. På Madeira har en lagt til rette for slikt, for det er mange besøkende som faller for fristelsen; tar med seg et lite stykke Madeira tilbake til hjemlandet.

Quinta jardins do lago er tripadvisors nr 1 hotell på madeira. Her fra den praktfulle hagen. (foto: johnsteffensen. No)Under vårt siste opphold på øya, på fantastiske Quinta Jardins do Lago, herregården fra Napoleonstiden som er blitt omgjort til et praktfullt hotell, var vi de eneste norske som bodde her. Mange nasjonaliteter var representert, muligens med en overvekt av tyskere og engelskmenn. For Madeira er blitt en stor turistdestinasjon verden over. De som ikke kommer dit med fly, anløper gjerne øya med cruiseskip. Det er ikke uvanlig med kø av mange og store cruiceskip på havnen i Funchal. Passasjerene har virkelig noe å se frem til, for Madeira har sjel – og øya har noe ekte å by på – noe som går like inn i ryggmargen på de fleste. Og har en først vært på Madeira, så er det lett å bli hekta på denne nydelige øya…

Flest selskapsleker for voksne: www. Johnsteffensen. No

Flere Madeira-reisebrev: 1: Makeløse Madeira  2: Fra mystisk øy til ferieperle  3: Funchal; en fargerik blanding av likt og ulikt  4: Madeirabroderi erobret verden  5: Uforglemmelig aften  6: Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte  7: Madeiravin – en tilfeldig oppfinnelse   8: Utflukter på Madeira.   9: Opplevelsesrike Madeira – full av kontraster.  10: Toboggans – en eventyrlig opplevelse   11: Madeira, heaven can wait

…og mange, mange flere reisebrev fra Madeira.

 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “Madeira frister stadig flere…”

  1. Helt enig med deg,John. Vi var på Madeira i sommer igjen for femte gang. Leker med tanken på å kjøpe en «hytte» der:-)

    1. Ja, Madeira er et herlig sted, nydelig natur, vakre blomster og vennlige mennesker. Det fins en del utledninger som enten kjøper eller vurderer å kjøpe hus/leilighet på øya. En kan sikkert få bolig der uten at det koster skjorten, det fins jo salgs-plakater over alt. Eneste hake kan være kommunikasjonen. Å reise via Lisboa tar ekstra tid og faller dyrere. Men så lenge det fins charterturer eller direkteflyvninger, er jo dette det enkleste – og sikkert også rimeligste. Men vi er hjertens enige, Agnete; Madeira er topp!

Comments are closed.