Uforglemmelig aften på Do Forte

I skyteskåret på do forte

Reisebrev nr. 5 

Do Forte – Svært populær restaurant i Funchal 

Do forte (foto: johnsteffensen. No)Do Forte Restaurante holder til i en av Funchals gamle festninger, et byggverk som så dagens lys for flere hundre år siden for å beskytte Madeiras hovedstad mot pirater. Like til 1990-årene var fortet en militærforlegning, men så ble anlegget overtatt av kommunen. I fortet finner en bl.a. restauranten Do Forte som er blitt uhyre populær blant lokalbefolkningen. Her må en bestille bord dersom en skal ha håp om å kunne tilbringe en uforglemmelig aften ved Atlanterhavets bredd.

For det var her vi satt, ved en glugge eller et skyteskår der vi bivånet livet på utsiden av de metertykke murene: En mann og en kvinne som i godt og vel en time plukket – for ikke si dykket etter albuskjell i fjæren og under kaien. En fisker som fikk hjelp av dem som tilfeldigvis stod der, for å trekke båten ut på sjøen – eller folk som kun promenerte frem og tilbake på bryggen. En fantastisk kveld med herlig temperatur, sommerlig antrukket og med et innholdsrikt og uforglemmelig måltid på menyen. Alt perfekt anrettet og servert av et svært så korrekt antrukket personale. På Do Forte er der stil må vite. Ikke rart at Do Forte er blitt lokalbefolkningens førstevalg – ikke minst ved spesielle anledninger…!

Vi satt under åpen himmel. Vi valgte bordet selv. De som kom noe senere på kvelden, måtte ta til takke med en plass under glasstaket. En litt kvasiløsning tatt i betraktning av at fortet er hundrevis av år gammelt. Men samtidig en iøynefallende påminnelse om linjeføring, materiellbruk og arkitektur.

Serveringen på Do Forte førsteklasses

Rekecocktail img 0684Vi ble fulgt opp kontinuerlig, både med vått og tørt. Vi satt i kelnernes «rute». og hver gang en av dem passerte bordet vårt, fikk vi påfyll. Menyen var passe omfangsrik med noe for enhver smak, basert på nesten like mange råvarer. Vi tok ingen sjanser, så for oss ble hovedretten biff, men først startet vi med en aldeles nydelig rekecocktail. 

Uforglemmelig smaksopplevelse; creme brulee på do forte i funchal (foto: johnsteffensen. No)Vi hadde fått hotellet til å bestille bord for oss på Do Forte etter anbefaling fra en av turoperatørens vertinner. 10 euro skulle hotellet ha for dette, og da fikk vi en voucher (en kupong) som totalt kostet 60 euro for 2 personer – alt inklusive; champagne, starter, hvitvin, rødvin, pasjonslikør, hovedrett, dessert og kaffe – med påfyll hele tiden. I Do Forte sine utrolig fascinerende omgivelser. En uforglemmelig aften som langt fra kostet skjorten.

Lykkelige timer på Do Forte

Fortet i funchal huser restauranten do forte (foto: johnsteffensen. No)Etter lykkelige timer på Do Forte kunne vi fint ha spasert hjem til hotellet (i Lido-området), men vi var slitne etter en dag med mange inntrykk, så det ble drosje. Heller ikke dette noen kostbar affære. Sjåføren ble i hvert fall kjempefornøyd da vi rundet prisen opp til 10 euro. En skulle nesten tro at han var blitt honorert med en tusenlapp eller to…

Det eneste minuset med Do Forte var at fortet var malt eller påført gul murpuss. Etter en stund oppdaget undertegnede at han ikke burde ha lenet seg for mye ut over skyteskåret for å studere nattelivet. Gulfargen smittet over på skjorten, og det var jo ikke så kjekt. Men ikke verre enn at plagget ble helt bra igjen etter vask.

Restauranten Do Forte i gamle Funchal er vel verdt et besøk. Men husk; det kan være lurt å bestille bord på Do Forte!  

Les også «Nonnenes dal. Stedet Gud gjemte»

 

Tekst og fotos: John Steffensen

La andre få vite om dette innlegget..