Metereologer og værprofeter er enige; denne vinteren blir kald, men ikke nødvendigvis snørik
Plantetildekking er enkelt og det sparer deg for betydelige summer – og ergrelser. Gjør det i dag!
Du har fremdeles tid. En del planter trenger ekstra hjelp om de skal komme seg vel gjennom vinteren. Planter er dyre, og har de i tillegg kommet godt i gang med veksten, er det kjedelig å miste dem fordi en var sløv og ikke dekket dem til før frosten slo til for fullt. Derfor skal du tvinge deg selv til å ta et tak i hagen nå. Det er ikke for sent.
Det er mye en kan benytte når plantene skal tildekkes. Rosene kan for eksempel få et lag med skjellsand et stykke opp på stammen, i hvert fall slik at podestedet er godt dekket. Lag en liten haug eller pyramideform slik at vannet ikke kan samle seg inntil stilkene. Det samme gjelder for peoner. Dersom vannet blir stående inntil planten, og vannet fryser i overgangen mellom jord og luft, vil peonen dø. Begge de nevnte planteslagene tåler skjellsand godt. Vær imidlertid obs på at en del planter ikke liker kalk, og da er neppe skjellsand lurt. Da kan en bruke vanlig sand (litt grov) i stedet. Sand er en god jordforbedrer, og om våren kan en dra de lille sandhaugene utover og blande den med jorden.
Les også: Hagekalender – Dette må du huske i november og desember
Men det fins andre materialer som en med hell kan benytte. Har du f.eks. bobleplast, er dette godt egnet som plantetildekking. Ha bobleplasten rundt selve planten, pakk den inn, og sørg for at plasten holder seg på plass. Ikke for stramt, men likevel slik at bobleplasten ikke kan blåse bort eller flytte på seg når det er sterk vind. Har du ikke bobleplast, kan den kjøpes på rull hos f.eks. Clas Ohlson. Der koster 20 meter med 29 cm bred bobleplast rundt 90 kroner. Dette er i mange tilfeller betydelig rimeligere enn hva en enkelt plante koster i anskaffelse. Og når du kjøper en plante, er den gjerne liten og stusselig. Nå handler det om å redde planter som har etablert seg, og da er 90 kroner en symbolsk sum.
Les også: Tildekking av planter 1 og 2
Metereologene og de som følger med på naturens signaler om hvordan vinteren 2015/2016 kommer til å bli, har denne gangen samme konklusjon: Det ser ut for at det blir en kald vinter, ikke nødvendigvis med mye snø, men kaldt. Barfrost er plantenes verste fiende, og dersom det kommer lange perioder med frost, er det bare å sette i gang med plantetildekking først som sist, dvs. i dag!
Du kan også bruke glava eller steinull som plantetildekking, granbar og strie er også gangbart. Les mer om platetildekking her.