Syanna. Slik er hennes liv…

Syanna nyplantet ultimo mai 2022. Del 1. Www. Johnsteffensen. No

Sjeldenheten Syanna.

Del 1

I år vil jeg gjennom flere innlegg presentere en litt spesiell hageplante. Jeg vil vise deg (og meg selv) hvordan den litt sjeldne oransjefargede begoniaen ‘Syanna’ utvikler seg. ‘Syanna’ er helt ny for meg, og jeg vet ikke helt hvordan dette kommer til å ende. Jeg har forstått det slik at ‘Syanna’ (eller ‘Sy-Anna’) kan virke litt puslete i starten, men at den utvikler seg flott etter som månedene går, dersom den får løs jord og rikelig med næring. ‘Syanna’ kan ikke plantes ut for tidlig, for da kan planten bukke under for frost.

Fakta om begonia www. Johnsteffensen. No foto gab rysia.
Fakta om begonia

Det var en tilfeldighet som gjorde at jeg dumpet bort i ‘Syanna’. Jeg traff en kar som bor på Osterøy, ikke langt unna Litland Gartneri der han hadde hatt sommerjobb i flere år da han var yngre. Jeg fortalte at jeg handlet en del planter der. Det var da han kom inn på ‘Syanna’, en spesialitet som gartneriet hadde kunnet tilby i årevis. Han fortalte at blomsten hadde navn etter en sydame på Hosanger; Anna Tveiten. Det var hun som hadde hatt denne planten utenfor det lille huset sitt i Mjøsvågen på Osterøy. Anna Tveiten døde i 1963, men takket være en annen godt voksen dame, Martha Grønås, ble den vakre blomsten reddet for ettertiden. Martha hadde slått av en prat med Anna da hun skulle plante den vakre begoniaen på en grav. Det endte med at Martha fikk en avlegger, og noen år senere hadde hun selv et hopetall av de oransjefargede blomstene utenfor sitt eget hus.

Senere fikk gartner Berge Litland en avlegger da han var på besøk hos Martha. Han fikk laget en stamme, og snart ble begoniaen spredt til mange bed og hager på Osterøy.

I dag er det Siri, Berges svigerdatter, som driver Litland Gartneri. Hvert år i siste del av mai går ‘Syanna’ unna som varmt hvetebrød i det koselige hagesenteret mellom Lonevåg og Fotlandsvåg.

Det er dette jeg liker, å utforske planter som ikke alle andre har. Jeg er lei av hagesentre som alle selger de samme vekstene fordi disse er blitt såkalt handelsvare. Dermed har man endt opp med et snevrere utvalg fordi mange planter ikke lenger tilbys for salg og dermed forsvinner fra markedet. Men på Osterøy har man i det minste ‘Syanna’, begoniaen som jeg skal komme tilbake til i flere innlegg senere i sommer. Jeg vil fortelle mer om planten – og bakgrunnen for den, pluss at jeg vil vise hvordan den smålåtne og finslige damen utvikler seg. Er jeg flink, kan hende klarer jeg å redde planten gjennom vinteren også, slik at jeg får enda flere ‘Syannaer’ til neste år. 

Så følg gjerne med, det kommer mer om Syanna senere…

Foto øverst på siden: 3 stk ‘Syanna’ i blomsterkasse. Bildet er tatt rett etter årets innkjøp. Foto: John Steffensen (www.johnsteffensen.no)

Mine vakreste roser er en serie på www. Johnsteffensen. No - her følger del 2.
Klikk på bildet for en liten hagevandring. Mvh john

 

La andre få vite om dette innlegget..