Din hage, ditt speilbilde

Blå valmuesøster er en solitærplante som fortjener å stå for seg selv. Som her i minnehagen; viktors hjørne. Foto: john steffensen for www. Johnsteffensen. No

Din hage røper deg…

Hagen er ditt speilbilde

Ordtak eller ordspråk er korte, velformulerte, poengterte setninger som konkret uttrykker livsvisdom, erfaringer, leveregler eller allmenngyldige sannheter. Ordtak brukes helst om folkelige uttrykk uten noen kjent forfatter/opphavsperson. Hvorom alt er, et eller annet menneske har nok formulert ordene for første gang, men hvem dette var, har for lengst gått i glemmeboken. Bare ikke det vedkommende sa.

Følgende utsagn ble til da jeg passerte en hage som i flere år har vært meget velstelt og vakker, bare ikke nå. Der hagen lenge har vært velfrisert og stelt, har hageeieren i år ikke maktet å gjøre tilsvarende, enda våren i Bergen har vært svært fin i 2019.

Se på din hage, den er ditt speilbilde

Jeg synes det er trist å se nydelige hager som forsømmes og forfaller. For dersom eieren ikke bryr seg, eller makter å gjøre hagearbeid lenger, fordi han/hun har flyttet, blitt syk eller har mistet gnisten, vil hagen raskt røpe dette. Så her får du mitt ordtak: Se på din hage, den er ditt speilbilde.

Denne vakre og litt sjeldne geraniumen, splish splash fortjener å stå i en velstelt hage. Foto: john steffensen for www. Johnsteffensen. No
Splish splash heter denne geraniumen som fortjener å stå rank og fin for seg selv. Ikke i et overgrodd villniss. Øverst på siden: blå valmuesøster fra minnehagen viktors hjørne. Foto: john steffensen

Komikeren Harald Eia sier at han disponerer en hage, men at han bryr seg døyten om den. Den er ikke viktig. Han har neppe tid til den heller. For mange fører en travel hverdag til at fokuet er på helt andre ting, for skal en hage holdes i hevd, må den stelles, stelles og stelles. Slikt tar tid, særlig hvis man har kommet på etterskudd med luking og andre gjøremål som er nødvendig for at hagen skal bli vakker. Dersom man liker hagearbeid og har evnen til å glede seg over alt det vakre, er hagearbeid god mentalhygiene. Å stelle en hage er en meningsfylt fritidsaktivitet.

Det berømte kinesiske ordtaket sier det så treffende: Vil du være lykkelig en dag, drikk deg full. Vil du være lykkelig ett år, gift deg. Vil du være lykkelig resten av ditt liv, få deg en hage.

Du vil trolig også ha glede av: Hagekalender: Tidlig vår. Hva du bør gjøre akkurat nå.

Men blir hagen først forsømt, vil naturen brått og brutalt overta. Da blir det fritt frem for ugress, mose, skvallerkål, kjempe, geitrams, kjerringrokk, hundekjeks, selje, bjørk, busker og kratt, planter som formerer seg villig vekk bare de får mulighet til det. F.eks. hvis hageeieren ikke lenger er i stand til eller gidder å holde ugresset i sjakk – stelle med plantene, osv. Kanskje står huset  tomt, hageredskapene ubrukt, eller at hageeieren neglisjerer kaoset, ugresset, rotet, villnisset. Det får bli som det er – når det ikke ble som det sku’.

Derfor sier jeg: Se på din hage, den er ditt speilbilde! Hagen din røper deg. Den gir andre mennesker et inntrykk av tingenes tilstand, om menneskene som holder til der, om hvordan hverdagen deres egentlig er. Hagen blir deres speilbilde okkesom…

Se på din hage. Andre gjør det!

Sjekk johns hagesider. Www. Johnsteffensen. No

La andre få vite om dette innlegget..