Roma for første gang (4): Severdighetene står i kø; Peterskirken, Sixtinske kapell, Vatikanmuseet, Rafaels Stanzer…

Pave julius ii beordret michelangelo til å dekorere taket i det sixtinske kapell. Michelangelo ble rasende og sa at han var billedhugger - ikke maler. Dette berømte utsnittet utgjør bare en bitteliten brøkdel av alt det enorme arbeidet som michelangelo utførte. (foto: britt hilt caspersen)

Roma for første gang  /  Del 4  /  av Britt Hilt Caspersen 

Roma for første gangRoma for første gang

Britt Hilt Caspersen har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Det hun ikke vet om Italia, er neppe verdt å vite. Hun har tidligere vært gjesteskribent på johnsteffensen.no flere ganger. Les «Langweekend i Roma» og «Med Oska-Travel til Bella Italia». «Roma for første gang» er beregnet på deg som ikke har besøkt byen tidligere. Artikkelserien (i fire deler) gjør Roma-oppholdet mer spennende, interessant og opplevelsesrikt. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at det fantes severdigheter en absolutt burde ha fått med seg når en først var i byen… Britt Hilt Caspersen sørger for at du får de viktigste tingene med deg. God lesning og god tur! 

Stå med ryggen til Trevi-fontenen og kast med høyre hånd over venstre skulder en mynt samtidig som du sier «Arrivederci»

Pave benedict xviVatikanstaten

(Stato della Citta del Vaticano)

Selve Vatikanstaten omfatter 44 hektar og har ca. 1000 innbyggere, hvor ca. 99 % er menn.  De har eget postvesen, brannkorps, egen domstol, fengsel, jernbanestasjon og radiostasjon.

Sveitsergardistene

i sine fargerike uniformer (tegnet av Michelangelo) står vakt ved de forskjellige inngangene til Vatikanet, som er omringet av en høy mur. For å bli Sveitsergardist må man være mellom 18 og 24 år og komme fra en troende katolsk familie i Sveits. 

Det hele begynte i år 67 da Peter ble henrettet på Neros Cirkus (veddeløpsarena). Han ble korsfestet opp ned og gravlagt der hvor Peterskirken i dag står. Det var den første kristne keiser Konstantin som i år 326 fikk bygget en femskipet basilika over Peters grav.  Peter blir regnet som den første Pave, og Pave Frans I (Papa Francesco 1), han som er Pave nå, er nr. 266. 

Peterskirken, her fotografert ved tibern, er bygget over peters grav, og der den tidligere kirken sto (som ble bygget under keiser konstantin). April 1506 la man ned grunnsteinen, og 120 år senere kunne man innvie peterskirken. (foto: britt hilt caspersen)Petersplassen 

er ”ingenmannsland”, Romas grense går til begynnelsen av Petersplassen, og Vatikanstatens grense ved Peterskirken. Den firedobbelte søylerekken åpner seg gjestfritt ut mot hele verden. Midt på plassen ser vi den egyptiske obelisken som er flankert av to fontener. Ved trappen opp til Peterskirken ser vi store statuer av Peter og Paulus.

Peterskirken 

er bygget over Peters grav, og der den tidligere kirken sto (som ble bygget under keiser Konstantin). April 1506 la man ned grunnsteinen, og 120 år senere kunne man innvie Peterskirken.

Mange kjente arkitekter var med under byggeperioden – det være seg Bramante, Rafael, Michelangelo og Maderna. Kirken er bygget i barokk stil. Innvendig er mye marmor i forskjellige farger, enorme dimensjoner på alt. En føler seg så liten. Marmorstatuen «La Pieta» (sørgende) av Michelangelo er helt unik. Han var bare 24 år da han laget denne – den sørgende Jomfru Maria med sin døde sønn Jesus i armene. Den står til høyre med en gang en kommer inn i kirken.  Videre kan man se et tomt sarkofag og Medaljong tilegnet den svenske dronning Kristina. Hun frasa seg i 1654 den svenske trone og gikk over til katolisismen. Hun ligger begravet under Peterskirken, der også flere av Pavene ligger begravet. Passerer mange bilder som ser ut som malerier, men de fleste er mosaikker. Under kuppelen som er Michelangelos mesterverk, er høyalteret – Bronsjebaldakinen – og der ser man også ned til Peters grav. Kirken er 186 m lang, og går man opp gulvet midt i kirken kan man se skrevet hvor langt andre store kirkebygd ville nådd dersom man plasserte dem inne i Peterskirken.

Vatikanmuseet

Når en besøker Roma for første gang, bør en være klar over at Vatikanet huser verdens største kunstsamling. Vatikanmuseet har ca. 1400 rom! Dersom man skulle bruke ett minutt til hver ting innenfor museets åpningstid, ville det ta 14 år å se alt sammen! Man må derfor velge ut hva man vil se, – og det er: Sixtinske Kapell og Rafaels Stanzer. På veien vil man passere korridorer med bl.a. kjempegobeliner med religiøse motiver, gamle geografiske kart.  

Sixtinske Kapell 

Pave julius ii beordret michelangelo til å dekorere taket i det sixtinske kapell. Michelangelo ble rasende og sa at han var billedhugger -  ikke maler. Dette berømte utsnittet utgjør bare en bitteliten brøkdel av alt det enorme arbeidet som michelangelo utførte. (foto: britt hilt caspersen)Det er her kardinalene ”stenger” seg inne når det skal velges ny Pave. Men det vi kommer for å se er dekorasjonene.  Det var i 1508 at Pave Julius II beordret Michelangelo til å dekorere kapellets tak. Michelangelo ble rasende og sa at han var billedhugger –  ikke maler. Men han måtte bøye seg og det tok fire år å male disse freskene. Han tilbrakte disse årene på ryggen på et stillas hvor kalken og malingen dryppet ned i øynene hans. Og det han malte var hele Skapelseshistorien. 22 år senere sto Michelangelo igjen på stillaset for å male alterveggen, og her fremstiller han Dommens Dag.  Andre dekorasjoner her inne er malt av Diamante, Ghirlandaio, Botticelli og Rosselli.

Rafaels Stanzer 

Opprinnelig var dette en paveleilighet. Det var Bramante som forestilte den unge Rafael for Paven, og han fant så stort behag i Rafaels arbeider at han lot ham utsmykke samtlige værelser sammen med flere av sine assistenter. Her ser vi bl.a. Heliodorus utdrives av templet i Jerusalem, Pave Leo stanser hunneren Attilas invasjon. Miraklet i Bolsena og Scuola D’atene (skolen i Athen) en hyllest til gresk filosofi, – hvor han har gjenskapt Platon, Aristoteles og Sokrates.

Trevi-fontenen er den mest kjente fontenen i roma. Den ble ferdig i 1762 etter tegninger av bernini. Her ser vi havguden neptun flankert av to tritoner. (foto: britt hilt caspersen)Trevi-fontenen  (Fontana di Trevi)

Trevi-fontenen er den største og mest kjente fontenen i Roma. Den ble ferdig i 1762 etter tegninger av Bernini. Her ser vi havguden Neptun flankert av to Tritoner. Hvem husker vel ikke filmen og melodien ”Three Coins in the Fountain” som er innspilt her.

Siste kvelden man er i Roma, ta en tur ned til fontenen: stå med ryggen til fontenen og kast med høyre hånd over venstre skulder en mynt samtidig som du sier Arrivederci. Da er du sikker på at du kommer tilbake.

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/roma-for-forste-gang-1-hvordan-fa-best-mulig-utbytte-av-roma-turen/» size=»small» color=»green»] Roma 1[/button]

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/11/roma-for-forste-gang-2-steder-du-ikke-kan-ga-glipp-av/» size=»small» color=»green»] Roma 2[/button]

[button link=»https://johnsteffensen.no/2012/12/roma-for-forste-gang-3-enda-flere-kjente-steder-du-ma-fa-med-deg/» size=»small» color=»green»] Roma 3[/button]

 

Sjekk også andre reisebeskrivelser på johnsteffensen.no. Klikk på de grønne knappene over – eller på lenkene nedenfor:

Makeløse Madeira   –   Langweekend i Roma   –   Europas best bevarte middelalderby   –   Travelogues (Reisebrev på engelsk)   –   Min erfaring med Oska-Travel   –   Når du skal fly   –   Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Spania) 

Artikkelforfatter: britt hilt caspersenLes også Britt Hilt Caspersens serier «Langweekend i Roma» og artikkelen «Med Oska-Travel til Bella Italia». (Klikk på titlene.) Du kan også lese mer om artikkelforfatteren Her 

Serien «Roma for første gang» består av fire deler. 

 

 

La andre få vite om dette innlegget..