Roma for første gang (2): Steder du ikke kan gå glipp av…

Roma for første gang

Roma for første gang  /  Del 2  /  av Britt Hilt Caspersen 

Roma for første gangRoma for første gang

Britt Hilt Caspersen har bodd i Italia en årrekke. Mesteparten av livet har hun vært reiseleder og guide med Italia som spesialområde. Det hun ikke vet om Italia, er neppe verdt å vite. Hun har tidligere vært gjesteskribent på johnsteffensen.no flere ganger. Les «Langweekend i Roma» og «Med Oska-Travel til Bella Italia». «Roma for første gang» er beregnet på deg som ikke har besøkt byen tidligere. Artikkelserien (i fire deler) gjør Roma-oppholdet mer spennende, interessant og opplevelsesrikt. Det er kjedelig å finne ut i ettertid at det fantes severdigheter en absolutt burde ha fått med seg når en først var i byen… Britt Hilt Caspersen sørger for at du får de viktigste tingene med deg. God lesning og god tur! 

Det var i Forum Romanum det startet. Den siviliserte verdens sentrum…

Noe av det første man bør besøke i Roma er Forum Romanum, det var der det hele startet.

Forum Romanum

Forum romanum med septimus severus-buen. (foto: britt hilt caspersen)Forum Romanum var den siviliserte verdens sentrum i nesten tusen år, og er blitt kalt ”kirkegården der den klassiske verdens hjerte ligger begravet”. Forum er så ladet av minner og krever atskillig tankekraft av den besøkende, som i fantasien må gjenreise de forsvunne søylene og sette statuene på soklene. Da man skulle anlegge Forum, ble man ikke enige om hvilken av høydene Palatin, Kapitol eller Esquilin man skulle anlegge det på. Det ble anlagt mellom disse høydene, men her var det sumpet, og det måtte dreneres. Dette skjer på 500 tallet f.Kr., og man bygger Kloaca Maximi, et kloakksystem som fungerer i det antikke Rom den dag i dag.

De neste 500 årene vokser Forum gradvis i omfang, men først under Julius Cæsar og Keiser Augustus skapes det monumentale torv. Det var her de viktigste bygninger lå, som Basilika Emilia, som var børs – og dermed et betydningsfullt sentrum for byens økonomiske aktiviteter. Basilika Julia, hvor rettsvesenet og dommerkollegiet holdt til.

Curien var der det romerske senatet lå. Der kan vi stå på det stedet hvor det ble vedtatt i Keiser Augustus’ navn at «all verden skulle innskrives i manntall.»

Saturn-templet, Castor og Pollux-templet – og ikke minst Vesta-templet og Vestalinnenes hus. Vesta-templet var et rundtempel, og her brente ”Roms Arne” (den hellige ild) som var et bål av tre fra en velsignet skog. Vestalinnene hadde ansvar for at ilden ikke brente ut.

Gladiatorer lar seg i dag fotografere for en liten pengesum utenfor forum romanum og colosseum. (foto: britt hilt caspersen)Palatinerhøyden, – det var her Romulus bygde sitt Roma Qudrata, og her hadde de tidligste keiserne sine enorme palass – det være seg Augustus, Tiberius, Caligula og Claudius.

Kapitolhøyden, –  her lå det største tempelet innviet til guden Jupiter.

Via Sacra (den hellige vei) kom inn gjennom Titusbuen og videre til Septimus Severusbuen. Broleggingen er tuffstein – og her har bl.a. Julius Cæsar, Keiser Augustus, Peter og Paulus trådt. Det var denne veien de seiersrike generalene fulgte når de kom hjem fra krigene sine.

Og så må vi la fantasien komme frem: Vi lukker øynene og tenker oss – at nå kommer for eksempel keiser Claudius oppover Via Sacra, vi hører vognhjulene og hestetrampet oppover brosteinen. Trompetblåserne kommer først, de har med seg offeroksen, soldatene følger, fanger som kommer i lenker, dyr som de har fanget – ja, et kolossalt opptok. Slik det var for 2000 år siden… 

Colosseum

Colosseum i dag (foto: britt hilt caspersen)Når en er i Roma for første gang, kan en ikke unnlate å besøke Colosseum, dette enorme romerske amfiteater som ble påbegynt under keiser Vespasian i år 72, og som ble innviet 10 år senere under hans sønn Titus. Det var 12.000 jødiske krigsfanger som bygget Colosseum. Det er 50 meter høyt, og det er bygget like mange meter ned i bakken. Mellom 50.000 og 60.000 sitteplasser. Innvielsen varte i 100 dager, og her var det for det meste gladiatorkamper som foregikk – gladiator mot gladiator – eller gladiator mot ville dyr.

Kapitolhøyden

Det var på dette stedet Jupiter-tempelet sto i antikkens dager. I dag er det Rådhuset i Roma hvor byens borgermester holder til, – og Kapitolmuseene. Trappen som fører opp, og Piazzaen er tegnet av den store kunstneren Michelangelo.

Like ved siden ligger kirken Santa Maria In Aracoeli, eller ”Bambino-kirken” som den blir kalt. Den steile trappen som fører opp, har 124 trappetrinn. Sagnet forteller at den hellige jomfru stanset Svartedauden i Roma, og derfor bygget man denne kirken til hennes ære.

Navnet ”Bambino-kirken” har den fått pga. Santo Bambino (hellig barn) som oppbevares inne i kirken og er laget av oliventre. I eldre tid mente man at den hellige bambino kunne kurere sykdommer. Også den dag i dag skriver folk (barn) fra hele verden til bambinoen med bønn om hjelp mot uhelbredelige sykdommer.

Sjekk også andre reisebeskrivelser på dette nettstedet. Klikk på lenkene på de neste linjene:

Makeløse Madeira   –   Langweekend i Roma   –   Europas best bevarte middelalderby   –   Travelogues (Reisebrev på engelsk)   –   Min erfaring med Oska-Travel   –   Når du skal fly   –   Pilegrimsveien til Santiago de Compostela (Spania) 

Artikkelforfatter: britt hilt caspersenLes også Britt Hilt Caspersens serie «Langweekend i Roma» «Roma for første gang» (Del 1) og «Med Oska-Travel til Bella Italia». (Klikk på titlene.) Du kan også lese mer om artikkelforfatteren Her 

Om noen dager følger del 3 i denne serien: Roma for første gang.

La andre få vite om dette innlegget..