Julemeiseboller er lekende lett å lage
Meiseboller, en glimrende førjulsaktivitet for liten og stor. Kan virkelig anbefales.
Pepperkakebaking hører førjulstiden til. Men hvorfor ikke lage jule-meiseboller? Dette er en enkel og harmløs aktivitet for liten og stor, og ungene synes det er topp. Fuglene også…
Jeg har tidligere fortalt hvordan en kan lage hjemmelagde meiseboller som fort blir fuglenes favoritt, meiseboller som både er bedre enn de en får kjøpt i butikken, og som varer mye lenger. Jeg har studert meisene hjemme hos oss, og det hersker ingen tvil; de hjemmelagde meisebollene er mest populære. Og best av alt; de er lekende lett å lage – for liten og stor. En glimrende aktivitet for f.eks. besteforeldre og barnebarn. Dette blir en annerledes førjulsaktivitet, men en arbeidsøkt som snart blir poppis i begge ender av generasjons-skalaen. Kan anbefales!
Start med å legge Delfia-klumpen (250 gram) i en panne. Plasser den på den minste kokeplaten og på laveste varme. Klumpen med matfett smelter meget sakte, og det flytende blir til slutt ikke varmere enn at det går fint an å håndtere.
Mens Delfia-fettet (evt. Flott-fettet) smelter, veier barna opp de tørre ingrediensene. Fuglene spiser veldig mye rart, men det må bare ikke være salt! Det er viktig!
La barna veie opp: 100 gram solsikkekjerner, 70 gram havregryn, 100 gram sammalt grovt hvetemel, 150 gram fuglepeanøtter (du kan like gjerne bruke usaltede peanøtter, hasselnøtter e.l.. Ta det du har.) en håndfull mandler, evt. litt linfrø. Ha alt det tørre opp i en bolle og rør godt. Barna er svært ivrige etter å gjøre dette. La dem røre etter tur…
I mellomtiden har matfettet sakte, men sikkert, smeltet. Hell matfettet gradvis opp i bollen og rør godt. Fettet skal danne “limet” i meisebollene. Når alt fettet er i bollen, røres dette litt til. En kan evt. supplere med mer havregryn, frø, nøtter e.l. til konsistensen blir passe håndterlig.
Pepperkakeformer eller andre former legges på et matpapir. Nå dyttes massen halvveis ned i formen(e). Husk å presse godt ut i kantene! Før formen fylles helt opp, legges en hyssing i bukter/svinger inne i formen. Sørg for at hyssingen også fortsetter 15-20 cm ut av formen (for oppheng i et tre e.l.). Når hyssingen er godt plassert (trykket ned) i massen, fylles resten av formen opp til kanten. Deretter pyntes formen med f.eks. rosiner og/eller nøtter.
Formene overføres til slutt til fryseboksen for “ekspress-nedkjøling” (anslagsvis et par timer) eller til kjøleskapet (natten over). Når det kjølige oppholdet er over, løsnes formene fra meisebollene ved å legge formene i lunkent vannbad 10 – 15 sekunder. Da slipper formene, og meisebollene er klare for oppheng. (Eventuelt til innpakning i julepapir?)
Meiseboller kan selvsagt lages i kopper, glass eller andre former også. Sørg i så fall for at hyssingen har en liten fyrstikk festet i enden (dvs. UTEN svovel). Ha fyrstikken i tauenden slik at hyssingen ikke kan trekkes rett ut av bollen. En slik tykk meisebolle trenger litt lenger tid i kjølige omgivelser, men resultatet blir kjempebra. Lykke til!
Les mer om oppskrift på meiseboller
Les også om en annen flott aktivitet for besteforeldre og barnebarn