Slik får du gode bilder uten bruk av blitz når lyset er dårlig

Hvordan ta gode bilder i en mørk desembernatt, uten bruk av blitz...

Desemberbilder – Uten blitz

Hvordan få gode bilder uten bruk av blitz når lyset er dårlig?

Julaften med et av barnebarna. Det går ikke fort nok å få av gavepapiret. Foto: johnsteffensen. No
Et av barnebarna på selve julekvelden.  her går det ikke fort nok å få av gavepapiret. Foto: johnsteffensen. No

I juletiden og i vintermørket fins det mange stemningsfulle motiver og uforglemmelige øyeblikk som en får lyst til å forevige med et kamera. Likevel er det ingen enkel sak å få et fotoapparatet til å gjengi den fantastiske opplevelsen akkurat slik den føltes. Men det går langt på vei an, i hvert fall hvis du har et brukbart kamera og følger noen enkle råd.

På bildet til høyre er et av barnebarna mine ivrig opptatt med å åpne en gave. Vi ser av bildet at det å fjerne papiret ikke går fort nok. Dette er en kar med liten tid, en som helt tydelig er sprekkeferdig etter å se hva som skjuler seg innenfor gavepapiret. Men bildet er uskarpt og kornete, likevel har det en viss sjarm. Fototeknisk korrekt er det ikke, for hadde jeg tatt meg mer tid og forberedt fotograferingen litt, kunne resultatet fort ha blitt bedre. På den annen side er det ikke enkelt å fotografere småbarn heller, de er i aldri i ro lenge, og ber du dem stille opp for fotografering, mister en noe av det spennende som foregikk i sekundene før. Slik som barnebarnet mitt med julegaven…

Lang lukkertid

Hvis det er dårlig lys, foreslår kameraets lysmåler at du bruker en lang lukkertid. En lang lukkertid innebærer at alt som er i bevegelse, blir uskarpt. Lukkerhastigheten er en av to måter å regulere lysstyrken på i et kamera. Lukkertiden jobber i tospann med blenderen for å sikre en perfekt eksponering (gjengivelse) under varierende lysforhold.

Amsterdam by night. Bildet er tatt med stativ noe som bidrar til at faste installasjoner gjengis skarpt. Fordi det er brukt lang lukkertid, har det kjørt en del biler over broen mens bildet ble tatt. Vi ser lysene etter de bevegelige objektene.
Amsterdam by night. Bildet er tatt med stativ noe som bidrar til at faste installasjoner gjengis skarpt. Fordi det er brukt lang lukkertid, har det kjørt en del biler over broen mens bildet ble tatt. Vi ser lysene etter de bevegelige objektene.

Om du har et kamera som lar deg velge, kan du bestemme resultatet selv. Velger du kortere lukkertid går det bedre med alt som er i bevegelse, men blir lukkertiden for kort, vil bildet bli mørkt og ubrukelig. Noen tenker at et stativ vil gjøre susen, men om fotoapparatet står stille på et stativ, er det på ingen måte sikkert at den eller de du tar bilde av, gjør det samme. Dermed vil alt som beveger seg gjøre bildet uskarpt. Stativ egner seg best til motiver som står i ro, evt. om du ønsker at det som beveger seg skal gjengis uskarpt, mens alt som står i ro; bygninger, lysstolper, parkerte biler etc. er skarpt. (Se f.eks. Amsterdam-bildet til venstre.)

Blenderen

Som jeg skrev jobber lukkerhastigheten og blenderen i tospann. Under vanskelige lysforhold og om en ikke har (eller ønsker å bruke) blitz, benyttes en stor blenderåpning. Blenderåpningen påvirker hvor mye lys som slippes inn til «filmen» eller bildesensoren. En stor åpning av blenderen slipper inn mer lys enn en liten. Husk bare at en stor blenderåpning på et fotoapparat er oppgitt med det minste f/-tallet. (Eksempel: f/4 er STOR blenderåpning, f/22 er liten.)

Et godt tips

Nå er det ikke alle som har mulighet til å foreta kamerainnstillinger selv. Men kanskje er du moden for å ta fotograferingen til nye høyder? Da skal du vite at kvalitetsprodusenten Nikon frem til 17. januar 2016 kjører en cashback-kampanje på utvalgte fotoapparater. Dette betyr at du kan komme mye billigere til et godt kamera. Etter å ha registrert ditt Nikon-kamera-kjøp, vil et forhåndsbetalt MasterCard®  med ditt cashback-beløp sendes hjem til deg. (Tilbudet gjelder én gang per produkt.) Du finner vilkårene for kampanjen her: http://www.nikon.no/no_NO/local_content/xmas2015.page

Like ved inngangspartiet vårt står denne buksbomen med sine små ledlamper og lyser opp i vintermørket. Bildet er tatt uten stativ, men hadde trolig vunnet på å bi foreviget med stativ. Foto: john steffensen
Like ved inngangspartiet vårt står denne buksbomen med sine små ledlamper og lyser opp i vintermørket. Bildet er tatt uten stativ, men hadde trolig vunnet på å bli foreviget med stativ. Foto: john steffensen

ISO-regulering justerer bildebrikkens lysfølsomhet

Du kan også kompensere for dårlig lys ved å regulere kameraets ISO. ISO angir hvor lysfølsom bildebrikken i kameraet er. ISO 100 egner seg for eksempel ypperlig midt på dagen når lysforholdene er gode. Blir det dårligere lysforhold, kan dette kompenseres ved å øke ISO-tallet på ditt kamera. Jo høyere ISO-tallet er, jo mer lysfølsom blir bildesensoren. Ulempen er at bildene blir mer kornete, noe som kalles for «støy» i bildet. Er kameraet rimelig, skal en ikke presse ISO-tallet for mye. Neppe mer enn ISO 800 om resultatet skal bli bra. Dyrere kameraer tåler høyere ISO-tall uten at bildene blir særlig kornete, en får hva en betaler for. 

 

 

Hvis du mangler noe av fotoutstyr, har Nikon et cashback tilbud på flere av sine beste modeller frem til 17. januar 2016. Se videoen over.

Brennvidde

En siste ting spiller også en rolle om en vil ta bilder under dårlige lysforhold uten å bruke blitz, det er objektivets brennvidde eller «synsfelt/synsvidde». Vid brennvidde (for eksempel 17 mm) gjør det lettere å ta skarpe bilder i dårlig lys. Dersom en har et spesialobjektiv med lang brennvidde (for eksempel 105 mm), må en ty til andre innstillinger for at bildene skal bli skarpe. Men det er en annen historie…

Enn så lenge; lykke til med julefotograferingen og stemningsfulle desemberbilder i vinternatten! Ikke glem at at øving gjør mester!  😀   Sponset innlegg.   

 

La andre få vite om dette innlegget..