Hvordan redusere kolesterol uten medisiner?

Det går fint an å redusere kolesterol uten bruk av medisiner. I tillegg venter en rekke bonuseffekter.

Å redusere kolesterol kan gjøres gjennom kostomlegging med betydelige bonuseffekter

Det går fint an å redusere kolesterol uten bruk av medisiner. I tillegg venter en rekke bonuseffekter.En omlegging av kostholdet er vesentlig dersom målet er å senke et høyt kolesterolnivå i blodet. Dette gjelder uansett alder, kjønn eller arvelige faktorer.  Kostomleggingen alene kan redusere kolesterolet med 5 til 30%.

De aller fleste av oss får godt betalt for innsatsen; det nytter å ta grep, selv små endringer gjør bra!

En kostomlegging fører også med seg andre bonuseffekter: Ulike blodfettstoffer påvirkes i gunstig retning. Et mer sunt matinntak vil etter hvert føre til økt velvære og bedre kondisjon, høyt blodtrykk forebygges, likeledes overvekt og diabetes 2 (aldersdiabetes). Dessuten er kostomlegging vektregulerende.

Det fins ingen oppskrift som passer for alle. En omlegging av kostholdet bør skje gradvis – over litt tid (gjerne noen måneder). Ikke gå for hardt ut! Personlig har jeg ikke tro på strenge dietter, jeg har mer tro på at en finner kost- og mosjonsvaner som en liker, og som en er komfortabel med (trives med).

Lag gjerne en oversikt (en liste) over hva du bør, kan og har lyst til å endre på. En som er overvektig, må redusere inntaket av fett og energirike matvarer – og aller helst gå over til å spise 4 – 6 små måltider daglig. 

10 nøkkelråd for å redusere kolesterol

LKH (Landsforeningen for kosthold og helse) og LHL (Landsforeningen for hjerte- og lungesyke) har gitt 10 nøkkelråd ved for høyt blodkolesterol. Dersom du vil redusere kolesterolnivået, noe som er viktig fordi kroppen har liten kapasitet til å kvitte seg med stoffet selv – og fordi en for stor kolesterolproduksjon over tid fører til at blodårene fortettes, noe som igjen kan resultere i hjerteinfarkt, så er følgende råd verd å merke seg:

◊ 1: Stump røyken. 

◊ 2: Spis mindre fett, særlig mettet fett. 

◊ 3: Erstatt noe av det mettete fettet med umettet fett. 

◊ 4: Spis mindre kolesterolrike matvarer. 

◊ 5: Spis mer fiberrik mat. Et fiberrikt kosthold. 

◊ 6: Spis rikelig med frukt og grønnsaker. 

◊ 7: Små, hyppige måltider er en god vane. 

◊ 8: Bruk kroppen din, mosjoner regelmessig. 

◊ 9: Unngå overvekt, følg med på vekta – forebygg i tide. 

◊ 10: Vær forsiktig med sukker og alkohol dersom du er overvektig eller har høye blodtriglyserider.

Se også andre innlegg om kolesterol (blodkolesterol) som fins på dette nettstedet. Klikk på «Tagged with» litt lenger nede på siden. Søkefeltet oppe til høyre kan også nyttes. Flere relaterte artikler følger i tiden som kommer.

Anbefaler deg å lese: «Kolesterol kan en ikke smake, lukte eller se…»

 

La andre få vite om dette innlegget..