Apropos den tragiske storbrannen i London
Han som reddet livet ved å ligge på kne foran doskålen…
Den tragiske boligbrannen i London, onsdag 14. juni 2017, får meg til å tenke på flere ting, blant annet han som reddet livet i en tragisk hotellbrann i Norge ved å stikke hodet i doskålen. Brannen i London er også urovekkende fordi blokken med 120 leiligheter nettopp var blitt renovert, og beboerne lenge hadde uttrykt bekymring for brannsikkerheten i kjempebygningen. At isolasjonsmaterialet plutselig eksploderte og overtente bygget, og det at brannalarmen ikke ble utløst, er ufattelig.
For 8 måneder siden begynte det også å brenne hjemme hos undertegnede. Uten sammenligning for øvrig, men brannen kunne ha fått et helt annet – og mer tragisk utfall – om downlights-trafoen hadde begynt å brenne noen minutter senere. Det er skremmende at en så liten gjenstand, som befant seg mellom takplatene og golvet over – og som hadde befunnet seg der i nesten 14 år, plutselig tok fyr. Mange av disse eldre 12 volts-trafoene er etter hvert blitt så morkne at de slår seg av og på bare en berører trafoen. I så måte er det et under at det ikke oppstår flere branner i Norge, for den slags typegodkjente, elektrikermonterte trafoer fins det hundretusenvis av i landet.
I Norge, 1986
5. september 1986 klokken 04.40 ulte brannalarmen på Hotel Caledonien i Kristiansand. Brannen oppstod i underetasjen i hotellets restaurant. Brannfarlig veggbelegg kombinert med et lite gjennomtenkt valg av møbelstoffer og andre tekstiler, førte til en rask overtenning og kraftig røykutvikling i hotellet.
Snart spredte røyken seg gjennom heissjakt, søppelrom og trappoppganger, og fylte hotellets korridorer. Deretter sev røyken inn under dørene til hotellrommene. I panikk knuste flere av gjestene vinduene for å få frisk luft (vinduer som ikke kunne åpnes). Snart tok den kvelende røyken livet av 14 mennesker.
Han som beholdt fatningen
I følge en av instruktørene på et HMS-kurs jeg deltok i for flere år siden, fantes det en gjest på hotellet som kom særdeles bra fra ulykken. Enda han bodde vegg i vegg med flere av dem som omkom, overlevde vedkommende infernoet takket være flaks, sunn fornuft, stoisk ro og stor kreativitet. Mannen var visstnok rørlegger, og han reddet livet enda han ble værende på rommet sitt i over 40 minutter(!) før unnsetningen kom. Han hadde våknet og åpnet døren til korridoren og så straks den tykke røyken som kom veltende gjennom gangen. Han lukket døren umiddelbart og fór inn på badet. Der tok han håndklærne og gjorde dem gjennomvåte. Deretter tettet han åpningen mellom golv og dør og forsøkte også å plugge igjen enhver åpning der røyken kunne sive inn (også dette med noe vått).
Etter hvert som røyken kom nærmere, sev den også inn på badet. Da la mannen seg på kne foran doskålen og stakk hodet ned samtidig som han trakk i snoren og dro pusten. Hver gang han trakk i snoren kom det frisk luft sammen med vannet, luft han kunne han puste i, for den kom fra rør som ikke var påvirket av det som skjedde ellers i bygningen.
Da brannfolkene til slutt fant mannen, var han i brukbar form. Han hadde reddet livet i samme etasje som de fleste omkomne befant seg, blant annet gjestene på begge naborommene.
Her er NRK sin reportasje om brannen på Hotel Caledonien i Kristiansand:
Om du skulle oppleve noe tilsvarende
Om du skulle havne i en tilsvarende dramatisk situasjon, noe du selvsagt håper at du aldri får oppleve, kan du kanskje dra nytte av det som rørleggeren gjorde, ikke minst det med å tette alle potensielle røyk-åpninger med våte tekstiler – og heller ikke åpne vinduene slik at flammene får tilførsel av oksygen. Og har du åndsnærværelse til det, kan du jo gjøre knefall ved doskålen, slik som rørleggeren. Det var det som gjorde at historien med rørleggeren fikk en happy ending.
Og er du på et ukjent sted, vil det alltid lønne seg å gjøre seg kjent med bygningen, brannslukningsutstyr og rømningsveier med det samme du ankommer. En lur plan kan være å telle antall skritt til nærmeste nødutgang. Slikt kan komme godt med om det oppstår brann, og du får problemer med å orientere deg i røyken. En rull med teip kan også være nyttig å ha i bagasjen, da får du lettere tettet evt. huller hvor røyken kan sive inn.
Takk for nyttige tips. Hønepøne
Takk for at du deler. Det er ikke alt med en brann det går an å trene på og mye ser annerledes ut når det brenner og det er røyk, men det å trene når alt er i sin skjønneste orden, er lurt, som det å sjekke nødutganger, slukkeutstyr, antall skritt, høyre/venstre osv. tenkte at det kunne være lurt å ha noe å banke med også hvis en er innestengt på et rom og ikke kan komme ut derfra uten hjelp. For eksempel dunke et SOS-sognal: tre korte, tre lange, tre korte. Holde på uavbrutt inntil hjelpen forhåpentligvis rekker frem. Igjen takk. Hilsen Hans
veldig mye nyttig her. Flott blogg 🙂 Ruth
Takk for fine tilbakemeldinger! Kjekt! Mvh John