Aftenposten: «Bundet arbeidstid jager lærere bort»

Mc900058996

Når lærere settes i bur… 

Aftenposten kritisk til økt binding av lærere

Som et apropos til «Tanker i forbindelse med at jeg nå forlater læreryrket» og «Nå er jeg blitt en rømmelærer» (to innlegg på www.johnsteffensen.no), kan det være greit å referere til Aftenposten av 4. juni 2014.

Mc900058996Aftenposten trekker bl.a. frem at norsk skole kommer til å mangle 18 000 lærere om vel fem år, og at 40 000 personer med lærerutdanning i dag arbeider andre steder enn i skolen. Aftenposten er kritisk til bundet arbeidstid, for de er overbevist om at dette vil jage enda flere bort fra skolen. I den forbindelse vises til et tidligere intervju med lærerutdannede Thorgeir Kolshus, for øyeblikket midlertidig ansatt som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo. Kolshus har utenom spesialfeltet sosialantropologi, undervisningskompetanse i geografi og religion. Han fremstår, i følge Aftenposten, som en drømmekandidat for Høyres kunnskapsskole.

Gir du læreren frihet, får du kvalitet

Problemet er bare at han trolig aldri vil komme til å ta jobb i skolen.  Hans begrunnelse er som min egen: «Gir du læreren frihet, får du kvalitet. Nå er tankegangen å sette læreren i bur.» Han hadde opprinnelig tenkt å bli lærer, men nå har han ombestemt seg: «Hvis lærerne blir tvunget til fast kontortid, vil jeg aldri ta jobb i skolen», sier han til Aftenposten.

Skolen er i ferd med å støte fra seg mange kompetente lærere

Aftenposten er «overbevist om at mange tenker som Kolshus». I så måte er skolen i ferd med å støte fra seg mange kompetente lærere – og kanskje aller helst de best kvalifiserte. Aftenposten stiller seg meget kritisk til kunnskapsminister Røe Isaksen og konkluderer: «Endringer og reformer må henge på greip. Utdanningssektoren er ikke noe unntak, men her gjenstår fortsatt mye!»

Jeg kan ikke annet enn å applaudere Aftenspostens kommentar, for det er nettopp dette som er saken: Økt binding vil øke flukten fra læreryrket, og det vil garantert ikke friste flere til å bli lærer. I hvert fall ikke de best kvalifiserte.

La andre få vite om dette innlegget..