LED-pæren skulle lyse i 25 år. Sluknet etter 4 måneder…

Denne led-pæren ble installert i et takarmatur 26. Januar 2014. Den skulle vare til år 2039. Alt i følge osram. (foto: johnsteffensen. No)

SERIE: SPAREPÆRER SOM SVIKTER

Denne led-pæren ble tatt i bruk 26. Januar 2014. Den skulle vare til år 2039. Alt i følge osram. (foto: johnsteffensen. No)

Skulle lyse i 25 år – Sluknet etter 4 måneder

Vi må være hjemsøkt… Dette er den 7. sparepæren som svikter hos oss! 

Ja, du leste riktig; nå startes en SERIE om sparepærer som svikter. Jeg begynner nemlig å bli møkk lei av dyre lyspærer som ikke er i nærheten av å holde det de lover. Denne gangen dreier det seg om en nymotens LED-pære, en lyskilde som Osram hevder skal vare i 25 år!

Pæren på bildet ble installert i et takarmatur 26. januar 2014. Den skulle lyse til år 2039, 25 år frem i tid, alt i følge Osram.

Men produsenten har tydeligvis ikke klokkertro på sitt eget produkt, for Osram tar forbehold: Selv om LED-pæren kan lyse i 25 år, gir fabrikken bare 4 års garanti! Forstå det den som kan! 

Men OK, når LED-pæren nå sluttet å virke, er jeg likevel godt innenfor de nevnte fire garantiårene. Osram LED, med det ambisiøse tilleggsnavnet «Superstar», modell PAR16 35 25″ Advanced, lyste i ganske nøyaktig 4 måneder og 11 dager, og det er IKKE mye å rope hurra for all den tid Osram påstår at levetiden skal være 25 år!

Reinspikka tull og tøys med andre ord! Jeg får lyst til å gi med noen stygge kommentarer, men skal holde meg for god for det. For slike LED-pærer er ikke rimelige: 199 kroner stykket. Og så varer de kortere enn en glødelampe. Sånt går ikke an, Osram!

Da jeg kom til butikken for å bytte lavenergipæren, fikk jeg høre at denne pæren var gått ut av sortimentet. Den var blitt erstattet av en annen «Superstar», en som lyser kraftigere og som trekker nesten dobbelt så mye strøm. Ingen visste hvorfor min LED-lampe ikke fantes lenger, men jeg ante svaret et sted inni meg… Kanskje hadde Osram tatt seg vann over hodet med tanke på pærenes varighet? 

Enda et problem oppsto…

Nå oppsto enda et problem: Den defekte LED-pæren sto i et takarmatur med tre andre «superstjerner». Med andre ord; jeg kunne ikke bytte ut den som sluknet, fordi den nye erstatningspæren lyser mye kraftigere enn de andre. Dermed måtte alle LED-pærene skiftes, noe som ikke er spesielt gunstig med tanke på miljøet.

Nå er det like før jeg melder krig mot disse sparepærene… I flere tidligere innlegg er det Philips som har fått unngjelde, jeg har for lengst proklamert at jeg har kjøpt min siste Philips sparepære. Men denne gangen er det altså en annen velrennomert produsent som er ute å kjøre; Osram – selve ikonet på lyspæreproduksjon, en merkevare som «oser» av kvalitet. 

Men Osram har med dette fått et skudd for baugen, og produsenten balanserer nå på en knivsegg mtp. suksess/fiasko. Hva som kommer til å skje dersom enda en Osram-pære bukker under mange år før tiden, tør jeg ikke tenke på…

Dette er alt for dårlig, Osram! Sparepærer blir ikke sparing på denne måten. I hvert fall ikke når lyskilden kun lyser 1,45% av den tiden produsenten lover… 

La andre få vite om dette innlegget..

2 Comments on “LED-pæren skulle lyse i 25 år. Sluknet etter 4 måneder…”

 1. Jeg er også veldig missfornøyd med LED. Har måttet skifte ut flere pærer etter noen måneder. På pakningen står det 15 års levetid. Reinspikka bløff! EU eller noen må se nærmere på LED produkter. Det virker som om at det fritt frem for useriøse aktører. Produktene burde merkes med forståelig og sannferdig informasjon vedr. styrke, fargetemperatur, produsent og levetid. Ovennevnte produkt er kjøpt hos Bauhaus. Pærene er bla. identifisert med følgende: 16154 Heiligkreuz 22.6136 Pill/Austria.

  1. Takk, Rolf Otto!
   Dette er som jeg skulle ha skrevet det selv. Vi har nøyaktig lik erfaring begge to. Det er mye som ikke er bra mht. LED-pærer. Jeg har faktisk gitt opp å skrive om alle pærene som gir tapt LENGE før tiden. Senest for noen uker siden sluttet en LED-pære å lyse som skulle vare i 15 000 timer. Da hadde den vært i bruk i bare to måneder. Helt uhørt er det. Enig med deg; noen må ta tak i dette, og EU er utvilsomt et organ som sikkert kan få gjort noe med dette.
   Mvh
   John

Comments are closed.